Styrelsekandidat föreslog slopade jakttider

Monika Stridsman, med ett förflutet på Naturvårdsverket, WWF och Skogsstyrelsen, föreslås ta plats i Jägareförbundets styrelse. Hon var bland annat med om att förbjuda allmän jakt på ekorre.
– Jag står för det beslutet, säger hon. 

Monika Stridsman, 65 år, föreslås av valberedningen att bli ny styrelseledamot i Jägareförbundets styrelse. En och annan jägare lär nog höja på ögonbrynen över hennes bakgrund: Generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, generaldirektör på Skogsstyrelsen och enhetschef på Naturvårdsverket. Det var i den senare befattningen som hon i början av 2000-talet var med om att föreslå att jakt på sex arter skulle slopas, bland annat ekorre.
– Det är en ganska djup fråga för mig. Om det hade varit så att ekorrjakten hade haft en väldigt stor betydelse och ekorrskinnen togs till vara. Men så var det inte. När man skjuter djur ska man ta tillvara på bytet. 
Hur tror du din bakgrund inom bland annat WWF, som överklagar i princip alla beslut om vargjakt, kommer att uppfattas av jägarna?
– Det är givetvis svårt för mig att veta men jag hoppas att de flesta jägare ska uppskatta att jag har erfarenhet av hur andra miljöorganisationer tänker och resonerar. Det kan bara göra Jägareförbundet klokare och mer strategiskt.
När det gäller min syn på ett överklagande rent generellt, anser jag att det leder till att lagens mening förtydligas.
Skogsstyrelsen uppfattas av en del jägare som en klövviltsfientlig myndighet. Hur ser du på den kritiken?
– Det är fel. Då har man missuppfattat och inte förstått vad Skogsstyrelsen vill. Vi jobbade mycket med projektet Mera tall för att få en bättre fodertillgång. Det handlar om att få en viltstam som står i balans med tillgängligt foder.
Hur ser du på kritiken från jägarhåll mot delar av den nya älgförvaltningen, främst vad gäller markägarnas utslagsröst?
– Den frågan passar jag på, jag är för dåligt insatt.
Vad kan du bidra med i Jägareförbundets styrelse?
– Att se frågor ur flera olika perspektiv. Det är viktigt för jägarna att förstå att det finns människor som har andra åsikter om jakt. 
Menar du att jägarna har för lite förståelse för värnarorganisationernas åsikter?
– Jag tror inte förbundet har det, men jag tror många jägare tycker det är jobbigt när jakten ifrågasätts och när någon ifrågasätter en jaktform. Man måste förstå att det finns människor som mår dåligt av att det jagas vilt på sommarkvällar. Det handlar om att kunna jämka och samsas, säger Monika Stridsman.
Hon tycker att Jägareförbundets styrka är en hög professionalitet och att man värnar våra jakttraditioner med fokus på en hög etik.
Vad kan förbundet bli bättre på?
– Att tänka till ibland och inte bestämma sig för fort. 
Hon menar att rovdjursfrågan är ett sådant exempel och att den kommit att handla om stad kontra glesbygd.
– För myndigheter gäller det att förstå att det handlar om mer än sakfrågan, det handlar om att landsbygden vill och behöver ha ett större inflytande.

Kommunicera värderingar
Monika Stridsman anser att det är viktigt och en utmaning framöver för Jägareförbundet att kommunicera vad jakt handlar om och hur jägarna tänker. Vilka värderingar som ligger till grund för jakt.
– Man ska inte vara orolig för att kommunicera varför man jagar och stå för det.
Monika Stridsman är född och uppvuxen i Bromma. Hon intresserade sig tidigt för skogen och blev jägmästare. Hon flyttade norrut och har bott i Norrbotten i 16 år. Trädskällarjakten ligger henne varmt om hjärtat, även om hon nu inte har någon finnspets. 
– Jag har varit en riktig jaktnörd, berättar hon.

Slå vakt om allmogejakten
Men yrkesvalen och allehanda höga chefspositioner har gjort att hon numera inte jagar särskilt ofta. Monika Stridsman bor i dag i Stockholm.
Hon tycker att värnandet om den svenska allmogejakten i glesbygd är en viktig framtidsfråga för förbundet.
– Det viktigaste är att jobba för jägarintresset och jakten. 
Den 4-5 juni har Jägareförbundet sin förbundsstämma i Örebro, det är då det avgörs om valberedningens förslag går igenom.

Läs intervju med Jonas Paulsson som också föreslås av valberedningen bli ny styrelseledamot i förbundsstyrelsen.

Sju jaktbara arter ströks

Arter som Naturvårdsverket år 2000 föreslog slopad allmän jakttid på var ekorre, hermelin, skedand, brunand, stjärtand och sothöna. Förslaget klubbades senare igenom av regeringen som dessutom tog bort den allmänna jakttiden på enkelbeckasin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev