Stort vargangrepp på får – 26 tackor dödade

26 tackor har fallit offer för varg i en hage på en gård i Markebäck väster om Askersund i Örebro län. Gården ligger inom Tivedenreviret där det förra året fanns åtta vargar.

Sannolikt mer än en varg hade grävt sig under det femtrådiga stängslet in i fårhagen där ett 70-tal tackor betade. 22 av dem hittades döda, ytterligare fyra fick avlivas.

Länsstyrelsens besiktningspersonal, som under hela dagen har vistats på platsen för attacken, misstänker att mer än en varg har härjat i hagen. Detta eftersom man beräknar att mer än 50 kilo kött har ätits på de dödade fåren, vilket är betydligt mer än en ensam varg klarar att stoppa i sig.

Gården ligger inom Tivedenreviret, det som skapades när två så kallade genetiskt värdefulla vargar av Naturvårdsverket flyttades från Norrbotten till Närke 2013.

Förra året fanns åtta vargar i reviret. Hur många av dem som har vandrat ut och hur många valpar som fötts i vår har länsstyrelsen ingen kunskap om.

– Men genom fotografier från en viltkamera har vi fått kännedom att det fötts åtminstone en valp. Vi planerar att göra en spillningsinventering för att försöka få svar på hur många vargar som finns i reviret nu, säger Mona HansErs, chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Örebro.

Attacken i Markebäck hör till en av de större som inträffat i varglänet Örebro, även om det tidigare har förekommit att upp mot 20 får dödats samtidigt av varg. Bland annat i trakterna av Gullspång.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev