Stort utbrott av harpest

Den här skogsharen hittades död i en jägarens trädgård i Sören, Norrbottens kustland. Förmodligen är dödsorsaken tularemi. Haren har skickats till SVA för analys. Foto: Niklas Lundberg

Flera fall av harpest har konstaterats i Norrbotten.
Smittspridaren är myggen. 
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, undersöker nu utbredningen av sjukdomsutbrottet.

I sommar har SVA fått in rapporter om ovanligt många döda harar i Norrbotten. SVA är därför intresserade av att undersöka utbredningen och omfattningen av detta sjukdomsutbrott och uppmanar därför jägare och allmänhet att rapportera in fynd av döda harar, samt om möjligt skicka in nydöda harar för obduktion.
I går kontaktade en jägare i Sören Jägareförbundet i Norrbotten. Jägaren hade hittat en död hare som låg under eldplatsen i trädgården. Haren har nu skickats till SVA för obduktion.
– Denna sommar har en kraftigt ökad dödlighet hos harar noterats från flera håll i Norrbotten. Troligen är det harpest som är orsaken, då ovanligt många fall av harpest har konstaterats hos människor i regionen, uppger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid SVA.

Dubbelt så många
Enligt NSD har nio fall av harpest konstaterats under de senaste tio dagarna vilket är mer än dubbelt så många jämfört med 2014 då det rapporterades in totalt fyra fall under hela året.
Ett stort utbrott av harpest skedde även 2012 då 174 norrbottningar insjuknande i harpest, skriver Norrbottens-Kuriren.
Harpesten orsakas av en bakterie som finns hos harar och andra smågnagare som sedan sprids vidare till människor.
– Det allra vanligaste sättet är via myggbett och så får man ett sår som är väldigt karismatisk för harpest, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten till NSD.

För att rapportera in fynd av döda harar och få information: vilt@sva.se, 018-67 40 00.

Fakta

Harpest (tularemi) är en bakteriesjukdom som drabbar flera varmblodiga djur, inklusive människor, hundar, gnagare och hardjur. Bakterien sprids med mygg eller via kontakt med sjukt djur. Vid hantering av döda harar är det viktigt att använda handskar och tvätta händerna noggrant efter hantering.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev