Telias nedstängning påverkar två typer av produkter, hundpejlar och åtelkameror. Foto: Lars-Henrik Andersson

Stora problem med hundpejlar och åtelkameror när Telia släcker två telenät

Premium

Telia har nu påbörjat sin nedsläckning av 2G- och 3G-näten. Det innebär att hundpejlar och åtelkameror som enbart fungerar ihop med dessa nät efterhand blir oanvändbara för bolagets abonnenter.

Telia räknar med att utfasningen av 3G ska vara klar i slutet av 2023 och av 2G i slutet av 2025.

Max Hellström, pressansvarig på Telia, betonar att nedstängningen kommer att ske succesivt från basstation till basstation för att övergången till de modernare 4G och 5G-näten ska gå så smidigt som möjligt.

– Men nedstängningen av 2G och 3G är definitiv. Så de som fortfarande har utrustning kopplad till de systemen bör fundera på att uppgradera, säger han.

 

Åtelkameror kopplade till Telias 2G- och 3G-nät kommer att sluta fungera. Foto: Jan Henricson

För jägarnas del är det framför allt två typer av produkter som påverkas av nedstängningen: hundpejlar och åtelkameror.

Värst är det för den som precis köpt en eller flera hundpejlar kopplade till 2G eller 3G. Kostnaden för en sådan hundpejl ligger i dag på 5.000–6.000 kronor och uppåt så det blir snart stora pengar för den som inhandlat utrustning för flera hundar.

 

”Värst är det för den som precis köpt en eller flera hundpejlar kopplade till 2G eller 3G. Kostnaden för en sådan hundpejl ligger i dag på 5.000–6.000 kronor och uppåt så det blir snart stora pengar för den som inhandlat utrustning för flera hundar.”

 

Camilo Sjödin är vd för Open Air Group som säljer de stora pejlmärkena Tracker, Wehunt och Ultracom. Han säger:

– Vi har produkter i vårt sortiment som är framtidssäkrade men också modeller som enbart fungerar ihop med 2G och 3G. Tekniskt kan man säkert göra uppgraderingar av gammal utrustning så att den fungerar ihop med de nya 4G och 5G-näten. Men vi har ännu inte tagit beslut om att erbjuda något sådant.

 

Påverkas inte

I sammanhanget ska också påpekas att enklare hundpejlar av typ Garmin Alpha inte påverkas av Telias utfasning. Sådana pejlar har ju en direkt radiokommunikation mellan halsband och handenhet utan inblandning av nätet. Nackdelen är att dessa har betydligt sämre räckvidd än satellitbaserade modeller av typ Tracker, Easyhunt och Ultracom.

 

För dyr uppgradering

När det gäller åtelkameror har många återförsäljare – men långt ifrån alla – redan gått över till att inte längre sälja kameror kopplade till 2G och 3G. En sådan handlare är Hylte Jakt & Lantman. Här är Fredrik Lüdecke ansvarig för företagets sortiment av åtelkameror.

Fredrik Lüdecke säger:

– Vi har känt till ganska länge att den här förändringen är på gång. Så därför säljer vi bara 4G-produkter i dagsläget. Att uppgradera en äldre 3G- eller 2G kamera är nog inte ekonomiskt försvarbart. Det skulle kosta lika mycket som att köpa en helt ny, modern åtelkamera. Priset för en sådan ligger ju på 2.000–3.000 kronor idag.

 

Thomas B Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev