Stor utter drunknade i kräftbur

Kräftburen är tillverkad av garn med expanderande ingångsstrutar. Sannolikt skulle uttern inte kunna tränga sig in i de vanligt förekommande kräftburarna i hårdplast med små och styva strutar. Foto: Jan Henricson

Att minkar tar sig in i kräftburar och inte kan ta sig ut igen är inte ovanligt. Tydligen kan kräftburen också bli en dödsfälla för utter.

På måndagen lämnades en kräftbur med en död utter i till Jägareförbundet på Skedhult. Fiskaren hade gjort den allt annat än trevliga upptäckten när han vittjade sina burar i Havravikssjön, som ligger några kilometer söder om Eksjö.
Havraviken är en del i Solgens, som i sin tur tillhör Emåns, vattensystem. Solgenån, som är en känd lokal för utter, rinner igenom sjön.
Buren som uttern fastnat i är tillverkad i garn. Ståltråden som sitter som en krans runt ingångsstruten är expanderande, vilket gjort det möjligt för det stora djuret att tränga sig in i buren, men omöjligt för den att komma ut igen.
Det är tveksamt om uttern skulle komma in i de mer vanligt förekommande burarna i hårdplast med en liten, styv, strut.

Oavsiktlig fälla
Utterexperten Anna Roos på Naturhistoriska Riksmuseet känner till två tidigare fall där utter drunknat efter att ha fastnat i kräftburar. 2011 dränktes en utterhona i en kräftbur i Skellefteå. 2012 gick en halvvuxen hane samma öde till mötes i Ålderbäckens mynning i Gavle-Långsjön i Rånäs i Uppland.
En annan oavsiktlig fälla för utter är vanliga ryssjor för fisk. Anna Roos har fått flera samtal från fiskare som haft utter i sina ryssjor.
– I Danmark måste ryssjor vara utrustade med så kallade stoppgrindar i områden där det finns utter. Kanske är det en idé att importera till Sverige, funderar Anna Roos.
Av de uttrar som skickas till Naturhistoriska Riksmuseeet har närmare tio procent drunknat i fiskeredskap (nyligen konstaterades att en utter drunknat i en mörtmjärde). Drygt 70 procent av de inlämnade uttrarna har dött i trafiken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev