Publicerad 23 december 2020 - 20:05

I vinter är det viktigt att tänka på att hålla avstånd, under samlingar, transporter och i slaktbodar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Stor smittrisk under vinterns hemvändarjakter

Under julledigheten är det många hemvändare som reser långt för att träffa släkt och vänner. Inte sällan är ledigheten också förenad med jakt. Och därmed smittrisk.

– Det är stor risk att vi smittar varandra under de här jakterna. Det är något vi måste tänka särskilt på nu när vi har en allmän smittspridning i samhället, säger Lars Roos, jägare, jaktledare och sjuksköterska, med smittskydd som sitt ansvarsområde.

Lars Roos är jaktledare i ett jaktlag i Furukullens älgskötselområde i Årjängs kommun. Där har han under hösten haft två jaktkamrater som stannat hemma från jakten för att de varit lite krassliga.

 

Var smittad

En av dem visade sig senare vara smittad av covid-19. Här gjorde jägarna rätt som stannade hemma för att inte smitta andra.

– Men det finns exempel där jägare också har smittats under jakt och väl hemma har de sedan smittat ner hela familjen, säger Lars Roos.

När han inte jagar är Lars Roos sjuksköterska med ansvar för smittskydd vid akutavdelningen på Arvika sjukhus. Han vet med andra ord vad han pratar om. Sekretess hindrar honom från att gå in på enskilda fall, men han har i yrket sett hur jakt kan leda till smittspridning och allvarliga sjukdomstillstånd till följd av covid-19.

 

Foto: Martin Källberg

Kräver eftertanke

Under jul- och nyårshelgen är det många som är långlediga, och det kommer att jagas både småvilt, älg – och kanske även varg.

Här ser Lars Roos ett uppenbart problem som visserligen går att lösa, men som ändå kräver eftertanke och ett visst mått av disciplin.

– Det är inte under själva jakten som vi smittar varandra, det är i transporten till och från skogen, det är i slaktboden eller när vi träffas runt brasan. Allra värst är det kanske senare på kvällen när vi äter något gott och umgås med familj, vänner eller jaktkamrater som vi inte sett på länge, säger Lars Roos.

 

Bor tillsammans

Han har under hösten sett flera exempel på jägare som under jakten hållit avstånd, men som därefter glömt att tänka på säkerheten. Det är heller inte helt ovanligt att jägare bor tillsammans under jakt.

 

”Det är många av våra jaktkamrater som är i eller nära riskzonen för att drabbas av svåra följder, och det är det sista vi vill.”
– Lars Roos

 

Med tanke på att ett vaccin snart kan finnas tillgängligt vill Lars Roos uppmana alla att var extra försiktiga och verkligen hålla i och hålla ut ännu en tid.

– Vi har hög medelålder i våra jaktlag. Det är många av våra jaktkamrater som är i eller nära riskzonen för att drabbas av svåra följder, och det är det sista vi vill, säger Lars Roos.

 

Många deltagare

Lars Roos är också engagerad i den kommande värmländska vargjakten i reviret Stora Bör. Historiskt har jakt på varg lockat folk från när och fjärran, där det finns exempel på jakter med långt över hundra deltagare. Inte särskilt effektivt och med en pågående pandemi inte alls i linje med myndigheternas rekommendationer.

Men det finns inget förbud mot att jaga.

 

Foto: Lars-Henrik Andersson

Jagar områdesvis

Inför vargjakten som startar den 2 januari finns det därför en ambition att undvika stora samlingar. Här har de jaktområden som får jaga varg i Värmland valt att inte jaga tillsammans i ett stort jaktlag.

– Vi kommer att jaga områdesvis, men ändå tillsammans eller i samarbete med angränsande jaktlag. Jag är orolig för smittorisken, det är något vi måste tänka extra noga på inför vargjakten, och det här är ett sätt att minska risken och begränsa antalet jägare till mindre sällskap, säger Lars Roos.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram