Två jägare greps av polis efter att de övningsskjutit på en ö i Norrtälje kommun. Arkivbild. Foto: Lars-Henrik Andersson

Stor polisinsats efter övningsskytte på skärgårdsö

Premium

Efter en större polisinsats på onsdagskvällen greps två jägare som övningsskjutit på en ö i Norrtälje kommun. De båda misstänktes inledningsvis för vapenbrott, men släpptes på fri fot efter att misstankarna avskrivits.

När boende larmade om skottlossning på ön som ligger strax norr om Blidö ryckte Polisen ut med stora resurser – helikopter, sjöpolis samt landbaserade patruller.

– Från helikoptern observerades två män som lämnade ön i båt. Helikoptern kunde följa båten och såg när en av männen sattes i land och fortsatte i bil, medan den andra körde vidare med båten. Båda stoppades och frihetsberövades, på grund av misstanke om vapenbrott, säger Polisens presstalesperson Ola Österling till Svensk Jakt.

Misstankar avskrevs

Enligt Österling hade de båda männen övningsskjutit med jaktvapen, ”mer än tio skott”, och han tycker inte det är anmärkningsvärt med en sådan polisinsats när man får larm om skottlossning.

– Oftast rycker vi ut när vi får larm om skottlossning, på platser där det inte finns skjutbanor. Våren är ju heller inte den normala jaktsäsongen, vilket gör det speciellt, säger Ola Österling.

Enligt Österling hade inte brottsmisstanken något att göra med att jägarnas licenser inte var i ordning, utan det faktum att de skjutit på ön.

– När vi fick klart för oss att det skett på mark där de hade tillstånd att avlossa skott avskrevs misstankarna och männen fick åka vidare.

Begränsat antal skott

Att bedriva övningsskytte på egen mark är tillåtet så länge det sker i liten skala, och inte är störande för omgivningen, med till exempel buller.

Om det skjuts mer än 5.000 skott per år och/eller anordningar sätts upp, som permanenta mål, skjutbänkar, tavelställ, betraktas det som en skjutbana och kräver tillstånd.

I det fall det handlar om lerduveskytte gäller samma regler som ovan, med tillägget att det precis som på skjutbanorna inte är tillåtet att skjuta lerduvor med blyhagel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev