Kronviltets skyddsvärde är stort i Vomb och omfattas av en viltvårdsplan. Foto i hägn: Kenneth Johansson

Stor markaffär berör skyddsområde för kronvilt

Delar av Malmö stads mark i skånska Vomb säljs till Sydvatten för 80 miljoner kronor. Det är ett 872 hektar stort markområde i Lunds kommun.

– Vi säljer inte för att vi måste, utan för att vi vill ge Sydvatten rådighet och inflytande över området. Malmö stads intressen i området bevakas genom vårt delägarskap i Sydvatten, säger Monica Johansson, Malmö stads fastighetsdirektör, i ett pressmeddelande.

Affären med Sydvatten omfattar 872 hektar mark och priset har satts till 80 miljoner kronor. Vid värderingen har viss hänsyn tagits till naturintressen och befintligt jaktarrende i området, som utgör skyddsområde för kronvilt.

 

Femårigt avtal

Peter Jonzon, kassör Malmö viltvårdsförening. Foto: MVF

Peter Jonzon, kassör Malmö viltvårdsförening.
Foto: MVF

Försäljningen av marken berör ungefär hälften av den mark som Malmö viltvårdsförening arrenderar för jaktändamål vid Vomb.

– Vi har inte hört något som skulle vara oroande för vårt jaktarrende. Det blir inga större förändringar tror jag, säger Peter Jonzon, kassör i Malmö viltvårdsförening.
Eftersom marken är skyddsområde för kronvilt finns det en viltvårdsplan som gäller även på den del som Sydvatten övertar.
– Vi har ett femårigt avtal med Malmö stad som löper i tre år till, säger Peter Jonzon till Svensk Jakt.

 

Efter nyår

Jörgen Johansson, vd på Sydvatten. Foto: Sydvatten

Jörgen Johansson, vd på Sydvatten.
Foto: Sydvatten

Jörgen Johansson, Sydvattens verkställande direktör, berättar att företaget har meddelat Malmö viltvårdsförening att man vill träffas och diskutera framtiden.
– Vi har inga andra planer för jakten än att Malmö viltvårdsförening ska kunna vara kvar. Vi har inte tagit ställning till någon prisförändring av arrendet, men vill inte föregå samtalen med föreningen, säger han.
– Det kan ju hända att Malmö viltvårdsförening har synpunkter, men jag har ingen annan uppfattning än att verksamheten på det stora hela ska kunna fortgå som tidigare, avslutar Jörgen Johansson.
Han räknar med att ett möte med Malmö viltvårdsförening ska äga rum någon gång efter nyår.

Fakta

Vomb rymmer Sveriges största infiltrationsanläggning för dricksvatten. Området omfattas sedan 1998 av skyddsföreskrifter som fastställs och uppdateras av länsstyrelsen. Själva Vombsjön berörs inte av den aktuella affären.

Sydvatten ägs av 16 skånska kommuner och Malmö stad är största delägare. Företaget tillträder marken den 15 juni 2017, under förutsättning att avtalet godkänns av kommunfullmäktige i Malmö.

Malmö Viltvårdsförening är en ideell förening som erbjuder omfattande teoretisk och praktisk utbildningsverksamhet inom jakt och viltvård. Verksamheten bedrivs i samarbete med Svenska Jägareförbundet, Jägareförbundet Skåne samt Studiefrämjandet och omfattar temakvällar, viltvårdsarbete, utbildning och jakter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev