Foto: Kjell-Erik Moseid

Statlig utrotningsjakt på vildren har inletts

De 19 första renarna fälldes på tisdagen av statliga jägare i norska Nordfjella. Nu ska hela vildrenstammen utrotas i området inom ett halvår.

Olle Olsson Publicerad 8 november 2017 - 09:02

Totalt arbetar 30 statligt avlönade jägare med utrotningsjakten som ska pågå till och med den 1 maj. Jakten syftar till att även försöka utplåna den dödliga prionsjukdomen CWD, chronic wasting disease, som upptäckts på renar i Nordfjella. I området beräknas det finnas 2 200 vildrenar.

 

”Vi utför det här uppdraget för att bevara den norska vildrenstammen”

 

– Det är både vemodigt och dramatiskt, men vi utför det här uppdraget för att bevara den norska vildrenstammen. CWD är en allvarlig sjukdom som orsakar lidande och död för de djur som smittas. Det bästa vi kan göra i dagens situation är att göra ett helhjärtat försök att utrota sjukdomen från norsk fauna, säger Pål Prestrud vid Statens naturoppsyn, i ett pressmeddelande från Miljödirektoratet.

 

Fritt från renar i fem år

Han poängterar att utrotningsjakten ska genomföras så skonsamt som möjligt och understryker samtidigt att jakten kommer att bli svår.

– Vildrenarna är skygga så det är svårt att komma inom skotthåll. Vi är också beroende på att vädret och jaktföret är tillräckligt bra för att vi ska ta oss in i jaktområdet, säger Pål Prestrud.

Efter att samtliga vildrenar på Nordfjella har skjutits bort ska området hållas fritt från renar i minst fem år. Därefter ska beståndet återetableras med djur som inte är smittade av CWD.

Fakta

CWD leder till döden för hjortdjur och det finns vare sig medicin eller vaccin mot sjukdomen. CWD smittar hjortdjur bland annat via saliv, urin, avföring och kadaver. Smittan ligger dessutom kvar i jorden flera år och kan på så sätt smitta andra betande hjortdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev