Publicerad 15 oktober 2018 - 16:52

Nu byggs stängsel längs gränsen mellan Frankrike och Belgien i ett försök att stoppa spridningen av afrikansk svinpest. Foto: Martin Källberg

Stängsel ska stoppa smittade vildsvin

Det belgiska utbrottet av afrikansk svinpest har fått fransmän att bygga elstängsel längs gränsen mot Belgien. Under den gångna helgen deltog jägare, lantbrukare och andra frivilliga i stängselbygget.

Det är finska Yle som berättar om arbetet. Under helgen deltog cirka 80 frivilliga och syftet är att hindra smittade vildsvin från att ta sig in i Frankrike.

Frankrike och de västra delarna av Europa har varit förskonade från den mycket smittsamma sjukdomen, men i september drabbades Belgien av sjukdomen.

I Danmark pågår redan ett försök att stoppa sjukdomen genom att bygga stängsel mot Tyskland.

 

Sprider sig i Europa

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och har bekräftats hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Det har gjort att EU agerat och uppmanat alla medlemsländer till insatser för att begränsa spridningen.

Det belgiska utbrottet av afrikansk svinpest innebär att sjukdomen tagit ett rejält hopp. Flera svenska myndigheter har höjd beredskap för ett eventuellt utbrott i Sverige.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Olika kliniska former kan ses, från en perakut form med mycket snabbt förlopp då grisarna dör innan några symtom har hunnit observeras, till en långsammare form med varierande sjukdomsbild som kan fortgå under flera månader. Akut form av afrikansk svinpest börjar med hög feber som följs av upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Dräktiga suggor kastar vanligen på ett tidigt stadium. Huden blir ofta blåaktigt missfärgad på delar av kroppen. Gången är ostadig och okoordinerad. Andningssvårighet, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm är andra symtom som kan ses. Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar. Källa: SVA

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram