Älgstammen ska inventeras med hjälp av drönare. Foto: Ingemar Pettersson

Ställer in jakten – ska i stället inventera älgstammen med hjälp av drönare

Nordvästra Skånes älgförvaltningsområde ska i höst göra ett försök att inventera en älgstam under press med hjälp av drönare.

Älgskötselområdena Hallandsås, Örkelljunga-Fagerhult och Våxtorp- Hasslöv, som tillsammans utgör Nordvästra Skånes älgförvaltningsområde, ställer för andra året i rad in älgjakten.

– Det finns en stor enighet bland medlemmarna om detta. Älgstammen mår inte bra. Förr såg vi ofta kor med två kalvar men numera har korna nästan alltid bara en kalv. Det kan bero på många saker. Vi tror att en anledning är att det finns få äldre kor, de behöver komma upp i en viss vikt för att orka bära fram två kalvar, säger Staffan Påhlsson som är ordförande i Våxtorp- Hasslövs älgskötselområde till Bjäre Nu.

Kostar en del

I stället gör de en satsning på att inventera stammen med hjälp av drönare. Ett arbete som kommer att påbörjas efter lövfällningen i höst.

– Det kommer att kosta mellan 120 000 och 150 000 kronor för alla tre älgskötselområdena, men vi tycker att det är intressant och är beredda att göra den här satsningen, säger Staffan Påhlsson.

”Bättre bild”

– Jag använder både en värmekamera och en optisk kamera. Med hjälp av dessa båda tekniker kan jag både artbestämma och könsbestämma djuren som syns på värmekameran. Jag flyger med drönare över cirka 20 procent av ytan i områden som speglar naturtypen. Det är en ny teknik men jag bedömer att det ger en bättre bild av älgstammen än vad man får när man räknar älgar genom observationer eller inventerar spillning, säger Mattias Pettersson på företaget som ska hålla i drönarinventeringen till Bjäre Nu.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev