Sportfiskaren, filmaren och journalisten Martin Falklind får priset som Årets Naturfotograf 2021. Foto: Naturvårdsverket

Sportfiskare och filmare utsedd till Årets Naturfotograf

Martin Falklind, känd naturfotograf, filmare och sportfiskare, har utsetts till Årets Naturfotograf 2021. Han är den 31:e pristagaren att ta emot utmärkelsen och prissumman på 25.000 kronor.

Naturvårdsverket delar ut priset med motiveringen att Martin Falklind under lång tid skildrat livet under ytan i en relativt kall och okänd värld.

– Den högklassiga känslan för naturfotografi och berättande har följt tidens strömmar till allt fler kanaler, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Bred produktion

Martin Falklind har via tv, filmer, böcker, tidningar och föreläsningar gett sina följare en chans att se undervattensvärldar jorden runt. Hans senaste projekt Fiskarnas Rike skildrar svenska vattenmiljöer med hållbarhet och goda exempel i fokus.

– Livet under ytan är en skatt som många av oss har förbisett. Om vi kunde se vad som finns därnere skulle vi troligen behandla våra vatten med större respekt, något också vi själva har allt att vinna på. Fisk är en fantastisk och förnybar resurs som inte alls behöver sina, bara vi förvaltar den rätt. Att försöka synliggöra det är min viktigaste drivkraft, säger Martin Falklind i en kommentar.

Fakta

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets Naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev