Magnus Leandersson tillsammans med drevertiken Nixa efter en fin dag i rådjursskogen. Foto: Privat

Sparade över 20.000 på att ringa annan djurklinik

När Magnus och Tommy Leandersson fick höra att djursjukhuset skulle ha 43.000 kronor för att operera deras lånade drever nöjde de sig inte med det. Genom att ringa till en annan klinik och fråga om pris kom de ner till under halva den kostnaden. Nu uppmanar Tommy och Magnus andra hundägare att göra detsamma när tid finns. 

Tommy Leandersson är släkt med ägaren till välkända kenneln Härkila, och hade därför inga problem med att få låna drevern Nixa för att jaga rådjur med under förra veckan.

På onsdagskvällen syntes att något inte var bra med tiken, och när det inte blivit bättre till fredagen tog Tommy och hans son Magnus hunden till djursjukhuset Blå stjärnan i Göteborg.

 

Mindre än hälften

– Efter undersökning med ultraljud, som bara den kostade 6.000 kronor, fick vi beskedet att Nixa hade drabbats av livmoderinflammation. Att operera skulle kosta 43.000 kronor, säger Tommy Leandersson.

Han och Magnus reagerade kraftigt på priset. De tyckte med den erfarenhet de har att det var alldeles för dyrt. Rent av orimligt dyrt.

– Så vi ringde Viskadalens djurklinik där vi varit tidigare med våra drevrar. Trots att det var fredag eftermiddag och de hade slutat operera för dagen gjorde de ingreppet för under 20.000 kronor. Alltså mindre än halva kostnaden av vad som begärdes i Göteborg, säger Tommy Leandersson.

 

Försenades på djursjukhus

Till saken hör att Magnus Leandersson länge fick argumentera för att kunna lämna Blå stjärnan med drevern. På djursjukhuset påtalade man upprepat det olämpliga i att ta med hunden till annan klinik.

– Jag blev försenad med nära en timme på grund av det, samt att få ut journalen, och fick därför svårt att hinna till Viskadalen innan de stängde. Men vi hade telefonkontakt på vägen ner och de sa att de var beredda att ta emot Nixa, berättar Magnus Leandersson.

 

Utnyttja konsumentmakt

Tommy och Magnus delar med sig av sina erfarenheter, för att uppmärksamma andra jägare på att man inte behöver gå med på första bästa förslag från djursjukhusen. Om man inte står med en döende hund i famnen och det är alldeles akut, kan det löna sig att kontrollera priser med andra.

– Det är bara genom att utnyttja vår konsumentmakt, att ifrågasätta och bidra till att konkurrensen förbättras, som det går att få ner de överhöga priser som vissa djursjukhus debiterar, säger Tommy Leandersson.

Efter operationen mår Nixa, som hämtades hem från kliniken dagen efter ingreppet, redan mycket bra.

– Givetvis kan hon inte jaga innan tidigast någon gång i januari, men hon har förhoppningsvis några fina jaktsäsonger kvar, tack vare den snabba operationen, säger Tommy Leandersson.

 

Jakthundar är i regel friska hundar, men drabbas ändå av skador och sjukdomar som kan leda till stora veterinärkostnader. Foto: Kjell-Erik Moseid

Blå stjärnan svarar: ”Prisbilden kan variera”

Blå stjärnans normalpris för en okomplicerad livmoderinflammation är 30.000 kronor. Men priset varierar beroende på hur sjuk tiken är när ingreppet görs.

 

– Hos oss och större djursjukhus har vi både enklare ingrepp och tikar som kommer in på gränsen till blodförgiftning och mycket dåligt allmäntillstånd. Detta gör att priset för samma sjukdom varierar, säger veterinären och klinikchefen Björn Åblad på Blå stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Björn Åblad kommenterar inte fallet med Nixa, som Svensk Jakt skriver om i artikeln Sparade över 20.000 på att ringa annan djurklinik. Men han för ett resonemang om varför det kostar så mycket mer att operera en livmodersinflammation på Blå stjärnan än vad det gör på en mindre klinik.

 

Varierande priser

Enligt Björn Åblad kan livmoderinflammation variera i grad av allvarlighet och hur dålig tiken är när den kommer till sjukhuset, eller hur det ser ut i samband med operation. Tiken kan ha en sprucken livmoder eller en bukhinneinflammation, då kan det var mycket allvarligt och kräva flera vårddygn och ibland intensivvård.
– Okomplicerade livmoderinflammationer opereras ofta på mindre kliniker, och tiken kan hämtas hem, ibland samma dag. Hos oss och större djursjukhus har vi både enklare ingrepp och fall på gränsen till blodförgiftning och mycket dåligt allmäntillstånd. Detta gör att priset för samma sjukdom kan variera, säger Björn Åblad.

 

Gammal tik

Han beskriver fler varianter av hundens tillstånd, som påverkar ingreppet och därmed priset.

– Ibland är tiken gammal och har hjärtfel, då det ofta tas blodprover och ibland ultraljud av hjärta för att man ska vara säker på att hon kan klara av en narkos, och råda djurägare rätt.

– Ett normalpris hos oss vid okomplicerad livmoderinflammation med ett mindre blodprov och en övernattning med övervakning, dropp och smärtlindrande är 30.000 kronor. Då jag inte vet exakt hur sjuk den tik du nämner var så kan jag inte avgöra eller kommentera ett pris på 43.000 kronor, säger Björn Åblad.

 

Vill vara säkra

Svensk Jakt har också frågat varför hundinnehavaren inte fick med sig sin hund utan en lång argumentation, att han upplevde ett motstånd från djursjukhuset.

Enligt Björn Åblad är det beroende på djurskyddsskäl.

– Vi vill både vid mottagande av remisser eller när djur ska till annan klinik vara säkra på att all information om fallet når den som tar över vårdansvaret. Vi vill också att den som tar emot djuret kan ta emot och vi vill informera om läget med hunden, som uppenbarligen behövde opereras omgående, säger Björn Åblad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.