Björnriven soptunna. Foto: Olle Olsson

Soptunnebjörn får fällas på skyddsjakt

Sedan i mars har en björn varje vecka rivit ner soptunnor i ett begränsat område i Bollnäs kommun. Nu får björnen fällas på skyddsjakt. Detta efter beslut av länsstyrelsen.

Olle Olsson Publicerad 9 september 2021 - 09:18

Boende i området har försökt att lösa problemet genom en tät kontakt med renhållningsföretaget. Soptunnor har låsts in och de har tagit hem sopor i den mån det har gått men utan resultat. Försök att skrämma björnen har varit fruktlösa. De berörda har även haft dialog med länsstyrelsen för att undersöka ytterligare förebyggande åtgärder.

 

Sex månaders handläggning

Nu, ett halvår efter att problemen startade, beslutar länsstyrelsen om skyddsjakt på björnen. Jakten utförs av jägare utsedda av länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 6 oktober.

Tidigare i höst har 70 björnar fällts på licensjakt i Gävleborgs län. I det mest björntäta delområdet i länet, det västra, fälldes de 55 tilldelade björnarna på lite drygt ett dygn.

Ingen utökad tilldelning på björn

Den 1 september ansökte Jägareförbundet Gävleborg om utökad licensjakt på björn i länet. Redan dagen efter avslog länsstyrelsen förbundets begäran.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev