Snart smäller det på Tullgarn

På fredag invigs den stora jaktmässan Swedish Game Fair på Tullgarns slott.
300 utställare finns på plats. Förutom hunduppvisningar och skytte kommer även jaktpolitikerna att ställas till svars i en utfrågning.

Nu på fredag den 27 maj invigs Swedish Game Fair på Tullgarns slott för åttonde gången i ordningen. Det är Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare som inviger mässan som pågår fredag till och söndag och besökarna kan botanisera mellan cirka 300 utställare som visar allt från den nyaste bössan till det senaste inom jaktelektroniken. 

Tävling i apportering
– Vi är fantastiskt nöjda över en bra blandning av utställare med mycket olika produkter för jakt, fiske, hund och friluftsliv, säger projektledare Hans Werthén
I slottsarenan dominerar hunduppvisningarna med fårvallning, stående fågelhundar och apporteringstävlingar som några exempel. Ett femtiotal jakthundsraser finns representerade på mässan där de delar med sig sina erfarenheter om respektive ras. Nordens största working test för retrievers, Agria Swedish Game Fair Cup, arrangeras under helgen med både lagtävlingar och individuella tävlingar. Deltagande hundar går alla i elitklass. Besökarna lär därmed få se topphundar i aktion.

Big five
Skyttefältet är fullbelamrat med olika skjutbanor med allt från prova på skytte till tävlingsskytte i olika hageldiscipliner. Längst ner på fältet finner man klass ett-skytte samt Big Five skyttet där möjlighet ges att skjuta grova kalibrar ämnade för storviltsjakt.
En nyhet för året är Timbersport, tävlingar i gamla skogshuggartekniker och olika motorsågsgrenar.
 – Det är en upplevelse att se hur skickliga de är med sina sågar och yxor och med vilken precision och hastighet de utför övningarna, säger Hans Werthén.

Politikerna mot väggen
På fredagen arrangeras en politikerutfrågning med representanter från regeringspartierna och alliansen. Ett tillfälle för besökarna att få de senaste uppdateringarna i de jaktpolitiska frågorna. Utfrågningen leds av Martin Källberg, chefredaktör för Svensk Jakt.
– Det är halvtid i mandatperioden och läge att ta pulsen på politikerna för att höra vad som åstadkommits hittills och vilka förslag och beslut som är att vänta. Det finns ett antal mycket heta jaktfrågor just nu att prata om: vargjakten, vapendirektivet och fjälljakten. Det lär säkert bli en bra diskussion och debatt, säger Martin Källberg.
Under årets mässa finns både Forshaga Akademin och Älvdalens Utbildningscentrum på plats för att guida barn och ungdomar in i fisket och jaktens värld. 
Markoolio, nybliven jägare, kommer att stå på scenen på söndagen för att underhålla mässpubliken .
– Vi ser fram emot en fantastisk helg med många upplevelser och stora intryck, avslutar Hans Werthén. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev