Svensk Jakt nummer 8/2023 är fulladdat med spännande jaktreportage och andra intressanta artiklar om jakt.

Snart jaktsäsong – 132 sidor om jakt

Jaktpremiärerna avlöser varandra i jaktmånaden augusti – därför är Svensk Jakt nummer 8 fulladdat med spännande jaktreportage och andra intressanta artiklar om jakt. Eller vad sägs om bockpremiär, ripjakt i Jämtlandsfjällen, test av kikarsikten och mycket, mycket mer.

Bockjakt

Andreas Svensson, Luleå, tog jägarexamen för fem år sedan. Kalla det för nybörjartur, slump eller rigorös noggrannhet, men oavsett vilket gav första bockjakten maximal utdelning i form av en guldtrofé. På fjolårets bockpremiär lyckades han åter överlista en varsk skogsbock.


Test: Kikarsikten i mellanprisklassen

Variabla kikarsikten med en lägsta förstoring på 1x är på hemmaplan där skottlägena ofta kommer snabbt och nära. Men på högre förstoring klarar de även annat. Vi har tittat på fem lågförstorande variabla sikten i mellanprisklassen.


Händelserik ripjakt

I fjällvärlden mellan Jämtland och Västerbotten är avståndet till närmaste väg ofta långt. Efter fem dagars resultatlös ripjakt tryter orken hos Erik Tullsten och Håkan Kirstein. Lösningen för den sjätte jaktdagen blir en helikopter­tur längre ut i fjällvärlden. Ett lyckokast ska det visa sig – det blir en jaktdag i riphimlen.


Bocktroféer

Under förra året mätte Jägareförbundet hornmätare in 378 nya guldtroféer av råbock. I Svensk Jakt nummer 8 hittar du all statistik kring hur många troféer som mättes in i ditt län. Vi har också pratat med några av de som fällde de absolut största bocktroféerna, de berättar hur den lyckade jakten egentligen gick till.


Jägareförbundets årsstämma

Svenska Jägareförbundet har fått en ny styrelse. Peter Eriksson omvaldes på posten som ordförande. Nya ledamöter är Birgitta Isaksson, Norrbotten, och Hans Olsson, Gotland. På stämman debatterades även vårbockjakten där det krävdes omröstning. I tidningen läser du mer om årsstämman.


Vargens spår- och spårtecken

I artikelserien om Vargens år har viltkännaren och illustratören Rolf Svensson kommit fram till vargens spår- och spårtecken. Hur skiljer man egentligen på hund- och vargspår? Den frågan får du svar på i Svensk Jakt nummer 8.


Gamla tiders syn på rovdjur

I artikelserien Jakthistoria berättar Leif Mattsson, professor emeritus i det skogliga mångbrukets historia på Sveriges lantbruksuniversitet, om gamla tider syn på rovdjuren: ”Grymma, rasande, blodtörstiga” och med värdefulla skinn.


Hitta jaktmark till höstens jakter

I Svensk Jakts stora satsning ”Någonstans att jaga” kan du planera hösten och vinters stora jaktäventyr. Här finns möjligheter att hitta jaktmarker i samtliga 24 län i landet.


Garvarutbildning

Intresset för att ta till vara på viltskinn är på väg tillbaka. För första gången på många år kan man åter avlägga gesäll- och ­mästarprov i garvaryrket i Sverige. Fler jägare måste inse vilken otroligt fin naturprodukt viltskinnen är, menar ett gäng entusiaster vi träffat.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 4/2023.


Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev