Snart dags för SM i jakt

Snart ska 21 ungdomar från hela landet göra upp om SM-titeln i jakt. Det kommer bli många tuffa frågor om allt från juridik till jaktformer och artkännedom. Bilden är tagen i samband med förra årets SM på Öknaskolan i Sörmland. Foto: Roger Lundqvist

Om en vecka arrangeras SM i jakt för femte året i rad.
21 deltagare från nio naturbruksgymnasier från hela landet kommer att göra upp om SM-titeln.

Mellan den 6 till 7 maj avgörs SM i på Torsta Naturbruksgymnasium utanför Östersund i Jämtland. Arton killar och tre tjejer gör upp om SM-titeln. Tävlingarna är  indelade in en dam- och herrklass. SM i Jakt riktar sig i första hand till de naturbruksgymnasier som har jaktinriktning i utbildningen.
Svenska Jägareförbundet är medarrangör.

Knyta kontakter
– Naturbruksgymnasierna ordnar varje år SM i en rad skogliga grenar och för fem år sedan väcktes tanken med ett SM även för elever med jaktlig inriktning. Med ett sådan här arrangemang knyter eleverna värdefulla kontakter mellan varandra och Jägareförbundet får även möjlighet att knyta till sig de här ungdomarna som förmodligen kommer få betydelsefulla poster inom det jaktliga området i framtiden, säger jaktvårdskonsulent Roger Lundqvist som är lite av spindeln i nätet för årets arrangemang.
Totalt är det 17 skolor i landet som har jaktlig inriktning och varje skola får själva utnämna två elever som är med och tävlar. De elever som deltagit tidigare år får inte delta igen. 

Skytte och knepiga frågor
Under de två tävlingsdagarna kommer deltagarna få svara på en hel del frågor runt jakt. Deras kunskaper i artkännedom, eftersök och juridk kommer testas. Det blir också avståndsbedömning och skytte med både hagel och .22 long rifle. Deltagarna kommer också ha nytta av att känna till jaktformer från hela landet.
Under alla tävlingsmoment kan frågor om lagstiftning kring jakt dyka upp. Dessutom kan det ingå övriga ämnen som svenska, engelska, matematik och fysik i de olika tävlingsmomenten. 

Noga med säkerheten
– Eftersom detta är ett SM så bör man ha kunskaper om vilt, växter och jaktformer från hela landet. Under hela tävlingen kan en deltagare diskvalificeras om han eller hon inte sköter säkerheten med vapen eller kniv eller om det finns grova brister i etik och moral, påpekar Roger Lundqvist och inflikar att deltagarna brukar vara mycket säkerhetsmedvetna och ha en föredömlig attityd till jakten.
– Vi ser fram emot ett spännande SM, slutar Roger Lundqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev