Publicerad 15 januari 2021 - 15:01

Snara för grävling och bäver marknadsförs på Tradera

UPPDATERAD. En vajersnara som sägs vara lämplig att snara bäver och grävling med bjuds ut till försäljning på Tradera. Möjliga köpare lockas med att snaran låser hårdare ju mer det fångade djuret rör sig.

Vajersnaran, med rubriken ”Bäverfälla, mårdfälla”, beskrivs i text och flera bilder, påstås ha den bästa mekanismen på marknaden. Snaran låser sig mer och mer när djuret rör sig. Dessutom påstås den vara prisvärd.

Lämpliga djur att snara är mård, grävling och bäver sägs det i annonsen.

– Det som är riktigt illa är att okunniga personer kan köpa snaror och använda på alla djur. Har man inte kunskap om jakt och lagar så kan ju folk tro att detta är ok, säger jägaren som tipsade Svensk Jakt om Traderas annons.

 

Slinker igenom

Svensk Jakt har uppmärksammat Tradera på jaktbrottet det innebär att snara exempelvis en grävling, och företagets pressansvariga Sofia Hagelin ska ta ärendet vidare till säkerhetsansvarig Niclas Hjelm.

– Det jag kan säga generellt är att olagliga produkter inte får säljas på Tradera. Men ibland slinker det igenom ett och annat som inte ska vara hos oss. Vi har ett säkerhetsteam som manuellt plockar bort olagliga annonser. De kommer att titta på denna annons och plocka bort den om den är olaglig,  säger Sofia Hagelin.

Svensk Jakt tog kontakt med Tradera vid tiotiden på fredagsförmiddagen. När detta publiceras klockan 15.10 ligger annonsen fortfarande kvar på företagets sida. Ytterligare mejl med frågor om den ska plockas ned har inte besvarats.

 

Skärmdump av annonsen på Tradera.

 

Regleras i lag

När Svensk Jakt kontaktar Konsumentverket med en fråga om vad som gäller för produkter som marknadsförs som lämpliga att använda på olagligt sätt får vi följande svar:

”När det gäller frågor om brott, samt vilka varor som är förbjudna eller tillståndspliktiga enligt exempelvis knivlagen så är Polismyndigheten rätt instans att kontakta. Det nedanstående är dock vad som generellt gäller kring marknadsföringen. 

När företag marknadsför produkter till konsumenter måste särskilda marknadsföringsregler iakttas. En av dessa regler är lagstridighetsprincipen, som innebär att marknadsföring inte får uppmuntra till lagstridiga handlingar eller ge sken av att en produkt är laglig när det inte är fallet. Orsaken till att sådan marknadsföring är förbjuden är för att konsumenter inte ska vilseledas att vidta lagstridiga åtgärder.”

 

Ett jaktbrott

Enligt Jägareförbundets jurist Maria Johansson gör sig den som använder ett otillåtet jaktmedel skyldig till jaktbrott, och riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Vad som gäller regleras i paragraferna 30 och 43 i jaktlagen, där det i den förstnämnda sägs att endast de vapen och jaktmedel som regeringen föreskriver får användas, samt att de ska vara av godkänd typ.

 

Fotnot:

Tradera tog bort annonsen angående vajersnaran i lördags morse. Man uppger att den första anmälan mot annonsen inkom i fredags kväll.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram