Jaktledaren Magnus Möller (trea från vänster i främre redan) tillsammans med 14 deltagande jägare och hundförare från den avslutande jakten på Lilla Böslid. På viltparaden denna gång låg fem harar och en ungkråka. Foto: Christer Harplinger

Småviltsjakt och erfarenhetsutbyte

Premium

I november och december 2022 och med en avslutning i början av januari 2023, arrangerade Halmstads jaktvårdskrets i samarbete med Jägareförbundet Halland, tre jakttillfällen som riktade sig särskilt till ungdomar, kvinnor och marklösa jägare.

Intresset för dessa jakter var stort och de två första tillfällena blev snabbt fulltecknade. Vid den avslutande jakten var det något färre deltagare, men alla tre kategorierna av jägare var representerade. Fler kvinnliga jägare hade gärna fått delta. Det hoppas vi få ändring på till kommande säsong!

Samarbete

Tillfället att erbjuda dessa jakter öppnade sig för några år sedan då Magnus Möller, ordförande i Halmstadkretsen, fick till ett samarbete med Halmstads kommun med möjlighet att arrendera mark.

Dessutom är det tre privata markägare, Sperlingsholms gods, Slottsmöllans Fastighets AB samt Järngrinden som upplåter mark. Den totala arealen är cirka 135 hektar och är belägen strax norr om Halmstad mellan riksväg 26, Nissastigen och E6.

Utan kostnad

Samtliga deltagare uttryckte sin uppskattning över att de utan kostnad erbjuds denna typ av småviltsjakter, med duktiga hundar och erfarna jägare som är med och delar med sig av sina erfarenheter. Många hoppas också att detta på sikt kan vara vägen in som medlem i något jaktlag.

Hagelvapen

Den avslutande jakten genomfördes på Lilla Böslid som ägs av Hushållningssällskapet i Halland. Arealen är något mindre och ligger strax söder om Trönninge.

Gemensamt för dessa jakter är att de sker med hagelvapen där tillåtet vilt är rådjur, räv, hare och fasan samt svartfågel. Summeringen efter de tre jakterna visar att det fälldes djur av samtliga viltarter.

 

Christer Harplinger

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev