En femårig smålandstövare dödades under söndagen av varg norr om Ekshärad. Foto: Privat

Smålandstövare dödad av varg under harjakt

Premium

En femårig smålandstövare angreps och dödades under söndagen av varg väster om Fastnäs i norra Värmland.
– Jag hörde konstiga skall, och när det blev tyst förstod jag vad som hänt, säger hundens ägare Ingvar Persson.

Hunden släpptes i ett område som kallas Ormliden vid 8-tiden på söndagsmorgonen, och en halvtimme senare vart det upptag. Efter en kvart övergick ett klingande hardrev i en kamp på liv och död.

Ingvar Persson tog sig så snabbt som möjligt mot angreppsplatsen för att försöka hjälpa sin hund. Under tiden såg han på sin pejl hur hunden förflyttade sig.

– Men det var förstås vargen som släpade min hund, säger Ingvar Persson.

Sargad hund

När han kom fram var hunden död, och delvis uppäten. Han ringde sin son, och på väg tillbaka till bilen upptäckte Ingvar Persson en rörelse.

– Jag trodde först att det var en rotvälta, men sen såg jag att det var vargen som stod där. Den var kvar och hade koll på mig och hunden, säger Ingvar Persson.

 

Smålandstövaren angrep under drev. Foto: Privat

Länsstyrelsen på plats

Vid länsstyrelsens besiktning var det ingen tvekan om vad som drabbat smålandsstövaren. Ett kraftigt bett över ryggen var direkt dödande, och av betten stod det helt klart att det handlade om varg.

Ingvar Persson jagar i ett område mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet där risken att stöta på varg alltid är stor. Trots tillbud har han tidigare klarat sig från att förlora sin jakthund, men nu är Ingvar tveksam till om det blir någon ny hund.

– Jag har haft jakthundar i 35 år, och nu är jag själv 67 år gammal. Jag vet inte om jag ska ge upp, jag får väl smälta det här. Jag kommer att vara en bra bit över 70 år innan jag är igång igen, konstaterar Ingvar Persson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev