Salmonella hos svenska katter kopplas till utbrott av sjukdomen bland småfåglar, som till exempel domherre. Foto: Kenneth Johansson

Småfåglar sprider salmonella

Utbrott av salmonella bland katter och människor kan kopplas till småfåglar, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Svensk Jakt Publicerad 23 september 2019 - 10:05

Den variant av salmonella som sprids via fåglar verkar framför allt orsaka smitta bland barn och äldre, jämfört med andra salmonellavarianter. Det skriver forskare vid SVA och Folkhälsomyndigheten i en artikel som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Eurosurveillance.

Vissa år sker utbrott av salmonella bland svenska katter på vintern och vårvintern. Nu visar en ny studie att detta kan kopplas till utbrott av salmonella bland småfåglar, framför allt vissa typer av tättingar som domherre, grönsiska och gråsiska. Under dessa utbrottsår har det funnits gott om tättingar, som gärna söker sig till fågelmatare. Då har även antalet fall av salmonella bland katter och människor ökat. Men andra år, när få småfåglar syns till, blir det inga större utbrott av salmonella.

– Bra handhygien är alltid viktigt efter att man har hanterat fågelmatare och kattlådor, säger Elina Lahti, veterinär och epidemiolog vid SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev