Publicerad 11 februari 2019 - 17:14

Torbjörn Lövbom, Västerbotten, ställer inte upp för omval till Svenska Jägareförbundets styrelse. Han har varit styrelsens andre vice ordförande, rovdjursansvarig och ordförande i Rovdjursrådet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Slutar efter tolv år i förbundsstyrelsen

Torbjörn Lövbom ställer inte upp för omval till Svenska Jägareförbundets styrelse. Efter tolv år, med förtroendeuppdrag som förbundsstyrelsens andra vice ordförande, ordförande i Rovdjursrådet och ansvarig för rovdjursfrågorna, är det dags att göra annat.

– Jag har suttit alldeles tillräckligt länge, och jag tänkte faktiskt sluta tidigare, men blev övertalad att stanna kvar några år, säger Torbjörn Lövbom.

Men nu är beslutet fattat och valberedningen har redan inlett arbetet med att hitta en ersättare. Ett val som Torbjörn Lövbom inte tänker påverka.

– Det är upp till valberedningen och andra att utse min ersättare, säger Torbjörn Lövbom.

 

Viktiga framtidsfrågor

Han har jobbat intensivt med rovdjursfrågorna, och ett av de viktigaste målen har varit att få till stånd en fungerande vargförvaltning. Med stöd av riksdagsbeslut och de domar som prövat frågan ser han en klar förbättring, även om vargfrågan fortfarande är ett ständigt diskussionsämne.

Torbjörn Lövbom anser att det är viktigt att fortsätta jobba för en förbättring, och att det är på EU-nivå vi kan nå framgång.

– Det är viktigt, samtidigt ser vi att många länder som tyskland och Frankrike ligger långt efter oss.

Med blicken i backspegeln kan Torbjörn Lövbom ändå känna en viss tillfredställelse. Björn- och lodjursjakten fungerar någorlunda. Vargförvaltningen måste få en bättre regional styrning. Men det är ett annan rovdjur han väljer att nämna.

Med rötterna i Västerbotten ser han en växande järvstam som borde jagas, och Torbjörn Lövbom är säker på att den jakten snart är både nödvändig och möjlig.

– Det kommer att komma licensjakt på järv, främst i renskötselområdena i norr, säger Torbjörn Lövbom.

 

Växlar till fri roll

Vid fyllda 60 år anser han att det kan vara läge att lägga tiden på annat än förbundsstyrelsen. Han tänker fortsätta som en fri debattör, och ägna sig mer åt ungdomar och Jägarexamen.

– Jag ser en ny generation jägare som kommer till oss med få förkunskaper. Många har aldrig skjutit ett skott, och mycket av det som vi äldre fick med oss naturligt hemifrån har inte de som idag vill bli jägare. Det är en utmaning, säger Torbjörn Lövbom.

De tunga uppdragen kommer han att lämna, men Burträsk jaktvårdskrets i Västerbotten kan hälsa en meriterad medlem välkommen hem.

För svensk Jakts läsare kan han framöver bli en uppskattad och kunnig skribent på våra opinionssidor.

– Det är väl ingen hemlighet att jag ibland haft en avvikande uppfattning, nu får jag en friare roll. En och annan motion till årsstämman kan det också bli, lovar han.

Torbjörn Lövbom sitter kvar på sina poster fram till jägareförbundets årsstämma, som i år hålls i juni på Öster Malma.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram