Drevertiken som dödades under jaktprov norr om Molkom i slutet av januari hade skador i nacken och strupen. Foto: privat

Slumpen ledde till vargangrepp

Nu är det helt klarlagt att det var en varg som dödade en drever under ett jaktprov i Molkom i slutet av januari. Vargen var ensam under angreppet och är född i Forshagareviret.

Det var spårsnö i området när hunden dödades.

– Vi kunde både bakspåra och spåra vargen efter angreppet, och via dna från en skit har vi också kunnat fastställa att den är född i Forshagareviret, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

 

Tidigare okänd

Vargen är en avkomma till föräldradjuren i Forshagareviret, och född 2017 eller 2018. Den har inte tidigare identifierats genom dna.

– Det här är första gången vi får dna från den här individen, och det man kan säga är att den har hållit sig inom det område som vi kallar Forshagareviret, som idag omfattar stora delar av det tidigare Kungskogenreviret, säger Fredrik Wilde.

 

Olycklig tillfällighet

Spårningarna visade att vargen hade en daglega cirka 100 meter från angreppsplatsen.

– Hunden kom av allt att döma för nära under drevet, det var slumpen som ledde till angreppet, säger Fredrik Wilde.

Föräldradjuren i Forshagareviret har spårats vid flera tillfällen under denna vinter, och även tillsammans med fler djur i familjegruppen. Vargarna i reviret drabbades förra året av skabb, och flera av valparna kan ha dött. Det finns samtidigt flera individer än föräldradjuren kvar i reviret, och det kan vara djur från tidigare valpkull.

Forshagareviret har utökats och omfattar i dag ett område med Karlstad och Forshaga som gräns i väster och Väse upp mot Brattfors som den östra gränsen. Reviret har över tid utökats österut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev