Skyddsjakt pågår på ett lodjur som slår renar i en hjord på Tåssåsens samebys vinterbetesområde i Klaxåsen Foto: Mostphotos

Skyddsjakt pågår på lodjur i renhjord

Premium

Rennäringen i Jämtland är hårt prövad av rovdjur. Tåssåsens sameby har efter flera skyddsjakter på varg också beviljats skyddsjakt på ett lodjur som härjar bland renarna.

Beslutet om skyddsjakt gäller från och med idag den 18 december och fram till den 2 januari 2020. Jakten gäller enbart ensamt djur vilket betyder att hona som följs av ungar är fredad.

Skyddsjakt pågår på ett lodjur i Tåssåsens samebys vinterbetesmarker i Klaxåsen. Karta: Google map

För att vara säker på att rätt djur skjuts kräver länsstyrelsen i sitt beslut att djuret ska bakspåras minst en kilometer före varje jakttillfälle. Om det under jakten finns misstanke om det kan handla om flera djur ska jakten avbrytas.

 

Har ringat djuret

Ansökan kom till länsstyrelsen i Jämtland den 16 december efter att samebyn hittat sex kadaver i sitt vinterbetesområde i Klaxåsen. Där finns en grupp med 1.500 renar som under en tid har varit oroliga. Sökanden misstänker att det finns fler kadaver inne bland renarna som man inte hittat, men man vill inte störa renarna allt för mycket genom att leta. Ett skadegörande lodjur har ringats inne i renhjorden.

 

Enda lösningen

Skadorna har dokumenterats av länsstyrelsen som också konstaterat att ett lodjur har befunnit sig inom kantringen som renhjorden betar inom. Länsstyrelsen har bedömt att det inte finns annan lösning än skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev