Publicerad 21 januari 2019 - 16:47

Skyddsjakten på en varg i Tossåsens sameby stoppas av domstol.

Skyddsjakten på en varg i Tossåsens sameby stoppas av domstol. Arkivfoto: Olle Olsson

Skyddsjakt på varg stoppas av domstol

Den av länsstyrelsen Jämtland beslutade skyddsjakten på varg inom Tåssåsens sameby stoppas av Förvaltningsrätten i Luleå.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt efter att vargen orsakat problem för renskötseln. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen. Föreningen anser att det är fel av länsstyrelsen at bevilja skyddsjakt på vargen när man inte vet dess genetiska ursprung.

Föreningen hävdar i sin överklagan att det tar 2–3 arbetsdagar att få analyssvar på om vargen anses vara särskilt genetiskt viktig och att ”det måste kunna anses rimligt att under denna period vidta skyddsåtgärder för renarna i det begränsade området.”

 

”Nära 300 vargar”

Luleå förvaltningsrätt skriver i sitt beslut att Naturskyddsföreningen har rätt i att vargens genetiska status inte är fastställd och att och att det därmed finns en risk att en genetiskt viktig varg går förlorad om den här vargen skjuts. ”Det finns en särskild anledning att nogsamt övervaka upprätthållandet av vargen gynnsamma bevarandestatus med hänsyn till att Naturvårdsverket bedömt att populationen ligger nära de 300 vargar som är ett av kraven för gynnsam bevarandestatus”, skriver rätten.

Förvaltningsrätten anser också att det finns vissa oklarheter gällande risken för allvarlig skada och möjligheterna till annan lämplig lösning. ”Av länsstyrelsens utredning och beslut framgår exempelvis inte hur många renar som vistas i det aktuella vinterbetesområdet och hur stort området är”, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Skyddsjakten stoppas därmed i väntan på slutgiltigt avgörande. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram