Skyddsjakten på vargen som vid upprepade tillfällen attackerat får i Jönköpings län är stoppad av domstol. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på varg stoppad av domstol

Premium

Efter att Länsstyrelsen i Jönköpings län i slutet av förra veckan beslutade om skyddsjakt på en varg överklagades jakten till förvaltningsdomstol, som nu inhiberat jakten i avvaktan på ett definitivt ställningstagande.

Vi börjar känna igen processen vid det här laget. En länsstyrelse tar beslut om skyddsjakt på skadegörande varg, beslutet överklagas av små organisationer och Förvaltningsrätten i Luleå stoppar jakten i avvaktan på att fälla ett slutligt utslag.

 

Vittfaren varg

Skyddsjakten som åtminstone tillfälligt stoppats bedrivs på varg som vid nio tillfällen under sommaren och i höst dödat och skadat får i Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Sävsjö kommuner. Det är också i västra delen av länet som jakten bedrivs. Dessutom har vargen dödat får i Västra Götaland.

Sannolikt är det samma varg som också gjort en tur ner till norra Skåne och där attackerat får vid flera tillfällen. Får har också dödats i Kronobergs län. Även i dessa två län har vargen varit föremål för skyddsjakt.

 

Fortsatta angrepp

Länsstyrelsen i Jönköping bedömer att risken är stor att angreppen kommer att fortsätta:

”En varg som tillägnat sig en vana att angripa får i hagar orsakar stora kostnader och mycket oro. Acceptansen för närvaro av rovdjur kommer också att minska om skadegörande individer får vara kvar. Länsstyrelserna bedömer därför att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att angreppen ska upphöra.”

Skyddsjakten är tänkt att pågå till och med 26 oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev