Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg i Södermanland. Den får dock endast skjutas när den gör ett nytt angrepp på tamboskap. Foto: Sergej Razvodovskij / Mostphotos, Karta: Länsstyrelsen

Skyddsjakt på varg i Södermanland – men bara vid ett nytt angrepp

Premium

Länsstyrelsen i Södermanland har beviljat skyddsjakt på en varg i ett område mellan Åkers styckebruk och Sparreholm.
De senaste sex månaderna har länet haft en större mängd angrepp av varg än tidigare, konstaterar länsstyrelsen.

Skyddsjakten får endast ske i samband med eller i anslutning till angrepp på tamboskap och under förutsättning att individen som fälls med största sannolikhet är den skadegörande, meddelar länsstyrelsen i sitt beslut.
12 får har dödats i vargangrepp sedan början av juli och 14 får har djurägarna tvingats avliva. Angreppen har skett inom en mils radie. Svensk Jakt har tidigare berättat om vargangreppen på får i Södermanland.

 

Angrepp på olika fårgårdar

Angreppen har skett på olika fårgårdar med varierande typer av stängsel. Efter angrepp har akuta åtgärder satts in för att förhindra nya angrepp. Det har inneburit uppsättning av lapptyg, nattintag av djur, förflyttning av djur till hagar med rovdjursavvisande stängsel för att nämna några exempel. Angreppen har fortsatt skett på andra gårdar.

 

Stationära vargar

Länsstyrelsen påpekar att i Södermanland är tätheten av fårgårdar hög.
”Då det är förhållandevis nytt med stationära vargar i det här området är det endast en mycket liten andel av länets fårbesättningar som går innanför rovdjursavvisande stängsel. Enligt länsstyrelsens mening är det inte möjligt att på kort sikt bygga rovdjursavvisande stängsel i tillräcklig omfattning runt alla djurbesättningar i området. ”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev