Skyddsjakten på en ung varghane från Ripelångenreviret förlängs med ytterligare drygt tre veckor. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på varg förlängs

Jakten på en ung hanvarg från det tidigare Ripelångenreviret förlängs fram till den 17 september. Jakten får bedrivas i delar av kommunerna Falköping, Herrljunga och Ulricehamn.

Länsstyrelsen i Västra Götaland tog den 5 augusti på eget inititativ beslut om skyddsjakt på en varg som vid två tillfällen angripit får. Beslutet överklagades omgående av Föreningen Nordulv, men jakten fick fortsätta under förvaltningsrättens prövning.

Skälig jakt

Domstolen kom senare fram till att det fanns skäl att jaga vargen, och avslog föreningens begäran.

Trots flera försök avslutades jakten den 26 augusti, men förlängs nu med ytterligare 22 dagar, fram till och med den 17 september.

Skadebenägen

”Länsstyrelsen bedömer att sannolikheten för ytterligare angrepp i jaktområdet är stor, eftersom det kommer att bli svårt att skydda tamdjuren från en varg som tar sig in i en hage med rovdjursavvisande stängsel. Det finns många fårbesättningar i området. Resultat från DNA-analys visar att en skadebenägen varg utfört angrepp vid två tillfällen. Länsstyrelsen bedömer att det i aktuellt fall inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp,” skriver länsstyrelsen i beslutet.

Hela beslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev