torsdag 28 september

Länsstyrelsen i Värmland har beslutat om skyddsjakt på en varg i ett område norr om Karlstad. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på varg efter angrepp på tamdjur

Premium

En varg får skjutas i ett område norr om Karlstad efter upprepade angrepp på hundar och tamdjur. Länsstyrelsen i Värmland har fattat beslutet på eget initiativ.

Redan den 27 januari 2022 togs beslut om skyddsjakt i samma område sydöst om Molkom och norr om Karlstad, där varg vi upprepade tillfällen angripit främst hundar. Men ärendet överklagades och skyddsjakten avbröts. Förvaltningsrätten motiverade det upphävda beslutet med att det efter enbart tre angrepp av varg, inte kunde bedömas som att det fanns fortsatt risk för ytterligare angrepp.

Länsstyrelsen överklagade beslutet till kammarrätten, där frågan fortfarande ligger för beslut.

 

Död kalv

Den 20 juni skedde ett nytt angrepp i området, den här gången var det en nötkalv som dödades. Med stöd av nu fyra dokumenterade angrepp väljer länsstyrelsen att fatta ett nytt beslut om jakt på en varg.

Området ligger inom Forshagareviret.

”Länsstyrelsen bedömer med anledning av ovanstående incidenter/angrepp att fortsatt risk för allvarlig skada föreligger, samtliga incidenter/angrepp bedöms av Länsstyrelsen ha orsakats av samma familjegrupp, Forshagareviret. Även påverkan på möjligheterna att bedriva älgjakt på ett effektivt sätt och därmed uppnå målsättningarna med älgförvaltningen har vägts in i bedömningen om risk för allvarlig skada,” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Från motorfordon

Skyddsjakten får ske under alla dygnets timmar. Alla typer av belysning för användas, och jakten får bedrivas från motorfordon. Jakten får pågå fram till och med den 3 augusti 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev