Publicerad 19 december 2019 - 15:24

Två lodjur får avlivas under skyddsjakt på Jovnevaeries vinterbetemarker, efter att flera renar hittats rivna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skyddsjakt på två lodjur bland renar

Premium

Beslut om skyddsjakter på rovdjur duggar tätt i Jämtland. Efter upprepade angrepp på ren i Jovnevaerie samebys vinterbetesområden vid Landögssjön nordväst om Östersund får två lodjur avlivas genom beslut om skyddsjakt.

Det är länsstyrelsen i Jämtland som har beslutat om skyddsjakt på två lodjur i området norr om Landögssjön, mellan Landön och Rönnöfors. Där har ett större och ett mindre lodjur spårats, och flera kadaver efter lodjursrivna renar påträffats. Inget tyder på att lodjur går tillsammans.

Jaktområdet norr om Landögssjön där två lodjur får avlivas på Jovnevaerie samebys vinterbetesmarker. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland

Lodjur splittrar renhjorden

Samebyn har spårat ett ensamt mindre lodjur runt Kittelfjäll. Länsstyrelsen har dokumenterat spår av det större djuret i området nära Rönnöfors, där också flera misslyckade jaktförsök setts under spårning.

Samebyn hävdar att båda djuren orsakar stor skada, inte minst för att de återkommande jakterna sprider ut renarna över en större yta.

 

Många rovdjur

Under senhösten har även renar slagna av järv påträffats, och i samebyn finns det en rädsla för att de återkommande jakterna av lodjuren driver renarna mot fjället där de i sin tur angrips av järv.

Lodjuren befinner sin nära en flock med 500–600 renar och länsstyrelsen gör bedömningen att skyddsjakt är enda lösningen. Jakten ska dessutom genomföras så snart som möjligt och kan därför påbörjas omgående och pågå fram till den 2 januari.

 

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram