Skyddsjakt på två kronvilt överklagas till Naturvårdsverket
PremiumEn tamdjursägare på Revingehed utanför Lund har ansökt om skyddsjakt på ett större antal dovvilt och kronvilt på grund av dels skador på gröda, dels smitta av fästingburna sjukdomar från viltet till tamdjuren.
Länsstyrelsen har i slutet av juni beviljat skyddsjakt på två årskalvar av kronvilt på grund av djurägarens skador på vallgröda, men anser inte att det finns något samband mellan fästingburna sjukdomar på vilt och tamdjur.
Tillståndet gällde fram till 1 juli, därefter är skyddsjakt på enskilds initiativ möjlig efter årskalv av dovvilt och kronvilt, om det behövs för att förebygga skador på fält med oskördad gröda.
Etablerad stam
Länsstyrelsen skriver i beslutet: ”I området finns en väl etablerad stam av kronvilt. Skadorna på grödorna bedöms som allvarliga och pågående. Förebyggande åtgärder har företagits utan tillräcklig effekt. I aktuellt område finns betydlig fler kronvilt än dovvilt och länsstyrelsen bedömer att kronviltet står för den största delen av skadan. Länsstyrelsen gör därför bedömningen att ansökan om skyddsjakt på dovvilt bör avslås.”
Inget samband
Länsstyrelsen gör också bedömningen att det inte finns något tydligt orsakssamband mellan kron- eller dovvilt och fästingburna sjukdomar på nöt, på det sätt som sökanden vill göra gällande och finner därför att skyddsjakt efter hjort inte kan beviljas med denna omständighet som grund.
Djurägaren ville ha tillstånd till skyddsjakt på sammanlagt 20 kronvilt och 52 dovvilt, hälften av vardera ”av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet” och hälften för att ”förhindra allvarlig skada på grödor”.
”Felaktigt beslut”
Djurägaren, som är före detta distriktsveterinär, har i en 60 sidor lång inlaga den 15 juli överklagat länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket. Där skrivs bland annat:
”Undertecknad anser att länsstyrelsens beslut är felaktigt och att skyddsjakt av dovhjort och kronhjort ska tillämpas. Länsstyrelsen tar ej hänsyn till de stora förändringarna i faunan, som sker när hjortar har ökat med mer än 50 procent på åtta år i området. Den dramatiska ökningen av hjort medför spridning av zoonoser. Betande nötkreatur drabbas av tidigare ej diagnosticerade sjukdomar som medför bråd död, lidande, nedsatt tillväxt och produktionsbortfall.”
Naturvårdsverket har ännu inte behandlat överklagandet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.