Skyddsjakten på vargen har beviljats efter att den försvårar avsevärt för renskötseln.

Skyddsjakt på tre vargar har beviljats efter att Tåssåsens sameby börjat flytta avelsdjur till sina vinterbetesmarker. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt på tre vargar i vinterbetesområden

Länsstyrelsen i Jämtland har i två beslut gett klartecken till skyddsjakt på totalt tre vargar som befinner sig inom Tåssåsens samebys vinterbetesmarker. I ett av besluten handlar det om ett revirmarkerande par.

Under hösten har fyra olika vargar spårats i trakterna av Åsarna. Alla fyra har varit skandinaviska vargar. En ensam varg har den senaste tiden spårats­­ öster om Åsarna i ett område där en grupp av renar släpptes för några dagar sedan, i området runt Losjön. Vargen befann sig då fem kilometer från renflocken.

 

Revirmarkerar

I det andra skyddsjaktbeslutet beskrivs hur ett revirmarkerande par uppehåller sig mellan Horten och Rosången norr om Ytterghogdal. Även här har samebyn börjat flytta renar till vinterbetsområden vid Nederhögen. Renarna har fram tills nu hållits kvar på åretruntmarkerna på grund av vargförekomsten i området, men nu måste renarna flyttas och risken för allvarlig skada bedöms som betydande.

 

Omfattande skador

Den ekonomiska skadan kan också bli stor, då de renar som kommer att finnas i området är avelsdjur. Samebyn har heller inget alternativt betesområde för renarna.

Tåssåsens sameby ansökte i båda beslutet om skyddsjakt den 19 november, och jakten inleddes idag, den 20 november. Jakten får pågå fram till den 4 december.

Här pågår jakten på det revirmarkerande vargparet. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev