Länsstyrelsen i Kronoberg har beslutat om skyddsjakt på en varg. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på skadegörande varg i södra Sverige

Den varg som under sommaren och hösten befunnit sig i de södra delarna av Kronoberg, norra Skåne och Halland ska avlivas. Efter flera angrepp på får och nötkreatur har länsstyrelsen i Kronoberg fattat ett beslut om skyddsjakt.

Vargen har via dna-analyser konstaterats vara en hane född i Sjundareviret. Den har gjort angrepp i tamdjursbesättningar i Markaryd, Älmhult och Ljungby kommuner, och enligt SVT Nyheter Småland inleds skyddsjakten i samband med nästa angrepp. Av länsstyrelsen utsedda jägare har då två veckor på sig att avliva vargen.

 

Hitta vargen

– Vi måste ju veta vart ungefär vargen är. Vargen kan ju röra sig på stora områden. Det är ju ingen idé att inleda en jakt utan att de facto veta att det är en varg som finns att jaga, och att det är rätt varg, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg i intervjun.

 

Nytt revir

Skyddsjakten gäller bara den varg som rör sig ensam inom skyddsjaktområdet. Nyligen fångades två vargar på en viltkamera öster om Kosta, men de vargarna är inte berörda av beslutet. Vargarna kan ha bildat ett nytt revir i området, på gränsen till Kalmar län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev