Det pågår skyddsjakt på sju järvar i Jämtland. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skyddsjakt på sju järvar

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på totalt sju järvar i Tåssåsens och Jijnjevaerie samebyars renbetesområden. Jakten startade den 1 januari och har överklagats av Svenska Rovdjursföreningen och föreningen Nordulv.

Föreningarna har även begärt inhibition för att stoppa den pågående jakten under domstolens hantering av överklagandet. Som skäl för kravet på inhibition anger man att järvbeståndet i Sverige är för litet och att skador, eller döda renar, inte har dokumenterats. Jakt under pågående domstolsprövning kan enligt föreningarna ge icke reparabla skador på järvbeståndet.

Länsstyrelsen i Jämtland är av en annan åsikt. Järvar är ett återkommande och bestående problem i samebyarnas renbetesområden och därför är skyddsjakten enligt länsstyrelsen både nödvändig och försvarbar.

 

Ingen skjuten

Än så länge har jakten dock varit resultatlös.

– Det har varit dåliga jaktförhållanden, men nu kommer det nysnö som kan underlätta jakten, säger Nicklas Rumm, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit begäran om inhibition, men ännu inte tagit ställning till den del i överklagan som rör beslutet om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev