Skyddsjakt på råbock tillåts i sommar
Två markägare på nordöstra Gotland har fått tillstånd att fritt jaga råbock för att minska skadorna i sina tallplanteringar fram till och med den 15 juli. Jägareförbundet Gotlands ordförande Johan Thomsson är kritisk och säger att en sådan jakt riskerar att få motsatt effekt.
Redan förra året fick en av markägarna beviljad skyddsjakt på råbock. Länsstyrelsen sa först nej med motiveringen att problemen inte var så allvarliga, att en sådan åtgärd har marginell effekt, samt att rådjursstammen ska regleras under ordinarie jakttid. En inställning som delades av länets viltförvaltningsdelegation.
Beslutet överklagades till Naturvårdsverket som gav markägaren rätt.
– Naturvårdsverkets beslut har varit vägledande för de två beslut om skyddsjakt som vi nu har fattat, säger Thomas Johansson som arbetar med jakt och viltvård på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Lång ordinarie jakt
I ansökan beskriver markägarna hur rådjur orsakar skador i tallplanteringar. Dels genom betning, dels på grund av revirhävdande bockar fejar på plantorna.
I ett reportage i Sveriges Radio Gotland berättar en av dem om hur skadorna ser ut, hur omfattade de är och att skadorna på grund av fejning inte har minskat trots att plantorna besprutats med ett biologiskt skyddsmedel.
Jägareförbundet Gotlands ordförande Johan Thomsson tycker att skyddsjakt på rådjur är helt fel väg att gå. Jakttiden är lång och den som vill minska rådjursstammen på sina marker har alla möjligheter att göra det utan att ta till någon skyddsjakt.
Nya bockar kommer
– Dessutom, om man nu upplever att råbockens fejningar är ett problem, så riskerar man att förvärra det om revirbocken skjuts bort. Minst en, sannolikt två andra bockar kommer omedelbart att ta det lediga reviret i besittning och de fejar inte på samma buskar som den första, säger Johan Thomsson.
– Och vad betesskadorna beträffar så är det inte nu rådjuren äter skotten på små tallplantor, det gör de på vintern. Så även i det avseendet är beslutet fattat på felaktig grund.
Resurs eller skadedjur
Johan Thomsson är också kritisk till att skyddsjaktsbeslutet är så generellt hållet, att det tillåter att ett fritt antal bockar skjuts.
– I andra sammanhang när skyddsjakt beviljas är det väldigt noga att jakten inriktas på den skadegörande individen, se bara på hur det är med vargen, säger han.
Vårjakt på bock tillåts i flera mellansvenska och norrländska län på grund av effekterna från Tjernobyl. Gör det då så mycket att det skjuts några bockar under i stort sett samma tid på Gotland?
– Principen är viktig. Ska vi betrakta rådjuren som en resurs eller ett skadedjur? Jag menar att det i så fall är bättre att föra en seriös diskussion om vårjakt ska tillåtas i hela landet, säger Johan Thomsson.
Enligt länsstyrelsens beslut får jakten endast bedrivas i eller i omedelbar närhet till de aktuella tallplanteringarna. Utfallet av skyddsjakten ska rapporteras till länsstyrelsen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.