Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på en björn som vandrat in i Tåssåsens samebys renkalvningsland. Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakt på nyvaken björn

En nyvaken björn befinner sig i Tåssåsens kalvningsland för ren. Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på björnen.

Tåssåsens samebyn ansökte under torsdagen om skyddsjakt på björnen. Länsstyrelsen beviljade omgående samebyns ansökan. Björnen har spårats 4 kilometer i ett område vid Munkskallen mellan Glen och Tåssåsen. Samebyn har under veckan förflyttat 200 renar till det området och björnen befinner sig nu mitt bland eller i direkt närhet av renarna.

Jaktområdet sydväst om Östersund, inom Tåssåsens sambys renkalvningsområde. Karta: Lantmäteriet

Renarna stressas

Länsstyrelsen bedömer att risken för allvarlig skada är överhängande, dels genom att björnen kan döda renar men också genom att sprida oro i renhjorden under en tid på året då renarna är som mest känsliga. Vajorna ska snart kalva och stress genom björnens jaktförsök kan leda till att vajorna kastar sina foster.

Björnen saknar dessutom annan föda och kommer då att uteslutande jaga ren. Att skrämma bort en björn som börjat jaga ren i en hjord anses som uteslutet.

Skyddsjakten har inletts och får pågå fram till den 19 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev