Arkivfoto: Ondrej Prosicky / Mostphotos

Skyddsjakt på närgången varg: ”Kan orsaka allvarlig skada”

Efter att det kommit in två skyddsjaktansökningar på en närgången varg har länsstyrelsen nu beslutat att den ska skjutas.

Skyddsjakten gäller en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun, Hälsingland. Jakten utförs av jägare utsedda av länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 15 november.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län skriver på sin hemsida att det kommit två ansökningar om skyddsjakt på en varg som återkommande och under lång tid rört sig i området. Boenden vittnar om att vargen söker sig till gårdsplaner, gårdar och närliggande samhällen samt att ett flertal katter saknas i området. Länsstyrelsen har via DNA kunnat bekräfta att individen som rör sig i området ursprungligen kommer från reviret Räken och den anses inte vara ”genetisk viktig”.

 

Kan orsaka allvarlig skada

Länsstyrelsen anser att vargen har ett oönskat beteende då den söker sig till områden där människor ofta vistas. ”Om vargen får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur. Skrämsel är en åtgärd som konstateras svår att få till effektivt när det kommer till en varg som har ett liknande rörelsemönster. Boenden har ändå försökt skrämma vargen utan resultat. länsstyrelsen har gjort bedömningen att det saknas andra lämpliga lösningar och ansökan om skyddsjakt ska därmed beviljas”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev