Kronviltet söker sig ut i potatisodlingarna på Värmlandsnäs, där de rycker upp plantorna för att komma åt den begärliga värmlandspotatisen. Foto: Anders Jarnemo

Skyddsjakt på kronvilt i potatisodling

En potatisodlare på Värmlandsnäs har fått skyddsjakt på kronvilt för att minska skadorna i odlingen.

Kronviltet går ut på fälten på nätterna och äter upp potatisen för odlaren Lars Björsell. NWT skriver om jakten på kronviltet som ska skrämma bort djuren från den begärliga värmlandspotatisen.

Enligt Lars Björsell har kronviltet ökat på Värmlandsnäs och ställer nu till mer skada än älgen.

 

Smarta djur

”Vi upplevde det för första gången i fjol på ett annat fält, men då blev det inte så mycket skador. Men nu blev det väldigt mycket på en gång och de började rätt tidigt också, när det knappt fanns några knölar. Vi trodde först att de sparkade upp potatisen, men nu har vi suttit och vakat över dem. Då har vi kommit underfund med att de tar tag i potatisblasten med mulen och rycker upp stånden och äter potatisen, så de är lite smarta också. Annars har vi under alla år haft skador av älg i potatisåkrarna men inte alls i den omfattningen som hjortarna gett,” säger Lars Björsell till NWT.

 

Vill jaga mer

För att skrämma bort kronviltet fick odlaren först skjuta en kalv, men det lyckades man inte med. Efter en ny ansökan har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på två vuxna, men de får bara skjutas när det är fem djur eller fler tillsammans på åkern. Detta för att få en skrämseleffekt.

En spetshjort sköts samma kväll som beslutet togs.

Lars Björsell vill se ökad jakt på kronviltet för att sänka stammen och undvika beslut om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev