Skyddsjakten på en varg i Östergötlands län förlängs. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på en varg i Östergötland förlängs

Beslutet om skyddsjakt på en varg i Östergötland förlängs. Nu får jägarna i området ytterligare två veckor på sig att finna och fälla en av två identifierade vargar.

Efter fyra angrepp på får där det kunde konstateras att det är varg som ligger bakom angreppen tog länsstyrelsen i Östergötland den 6 augusti beslut om skyddsjakt. 

Den 25 augusti avslutades jakten enligt tidigare beslut. Länsstyrelsen i Östergötland väljer nu att förlänga skyddsjakten.

Bland annat beroende på att angreppen fortsatt under den pågående skyddsjakten. Två vargar, en hona och en hane, har säkrats via dna men beslutet om skyddsjakt gäller även denna gång endast en av de två vargarna.

Två vargar

”De identifierade skadegörande individerna bedöms inte ha ett extra högt genetiskt värde för den svensk-norska vargpopulationen. Länsstyrelsen har inte heller kännedom om att varg med extra högt genetiskt värde uppehåller sig eller har uppehållit sig i länet den senaste tiden. Länsstyrelsen Östergötland anser därmed inte att skyddsjakt i detta fall försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för varg på nationell nivå,” skriver länsstyrelsen i beslutet.

Beslutet gäller fram till den 9 september i delar av kommunerna Linköping, Norrköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping.

Fotnot: Svensk Jakt har i en tidigare publicerad artikel av misstag angivit att skyddsjakten avsåg Västra Götaland. Den artikeln har plockats bort från webben.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev