För att skydda vadarna i naturreservatet har Länsstyrelsen Skåne påkallat skyddsjakt på gäss, räv och mink. Arkivbild. Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakt i naturreservat för att rädda vadare

Länsstyrelsen Skåne har påkallat skyddsjakt för att underlätta för vadarfåglarna i ett reservat. I skottgluggen hamnar gäss, rödräv och mink.

Myndigheten beskriver en problematisk utveckling som lett till att förutsättningarna för vadarfåglarna i naturreservatet Södra Lommabukten med Tågarps hed och Alnarps fälad försvårats.

”På senare år har stora mängder gäss uppehållit sig på ängarna i naturreservatet under höst, vinter och vår. Grässvålen luckras upp och förstörs av gässens bete och tramp vilket skapar problem för betesdjuren, vilka är en förutsättning för att bevara och utveckla stammarna av vadarfåglar”, skriver länsstyrelsen.

Räv och mink

Syftet med skyddsjakten på gäss är att få dem att inte vilja uppehålla sig på de aktuella ängarna, medan jakten på mink och rödräv behövs för att underlätta vadarfåglarnas leverne.

”Syftet med skyddsjakten på räv och mink är att begränsa stammarna för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för vadarfåglarnas överlevnad.”

Påkallandet av skyddsjakt upphör den 15 mars.

Påkallad skyddsjakt

Jakt är i normalfallet inte tillåtet inom reservatet, varför det behöver påkallas – tillåtas. Dessutom bedrivs skyddsjakten enligt gällande jakttidtabell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev