Skyddsjakt beviljas på en varg i Gävleborg.

Skyddsjakt beviljas på en varg i Gävleborg. Foto: Mostphotos

Skyddsjakt beviljas på varg i Gävleborg

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beviljar skyddsjakt på en varg i Åmot, Ockelbo kommun. Beslutet gäller omedelbart och fram till och med den 10 december.

Det var på naten mellan den 7 och 8 november som varg dödade får inne i en hage som omgärdas av så kallat rovdjursavvisande stängsel. Därför ansökte fårägaren om skyddsjakt. I ansökan lyfter fårägaren sin oro att vargen eller vargarna ska komma tillbaka och skada fler får.

Länsstyrelsen hänvisar i beslutet till Viltskadecenter som ser en varg som angripit tamdjur innanför ett fungerande rovdjursavvisande stängsel som en problemindivid. Om det skett ett angrepp innanför godkänt rovdjursavvisande stängsel anser Viltskadecenter att det finns anledning för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt.

 

Flera revir

Länsstyrelsen Gävleborg konstaterar att platsen som angreppet skedde på ligger i anslutning till flera kända vargrevir. Det har inte gått att spåra den eller de vargar som angrep fåren på grund av att det var barmark vid tidpunkten. Länsstyrelsen kunde heller inte hitta spillning eller liknande att skicka på dna-analys.

Trots osäkerheten kring vilka vargar som utfört angreppet bedömer länsstyrelsen Gävleborg att det är viktigt att skyddsjakt beviljas.

 

Begränsningar i jakten

Länsstyrelsen begränsar det område där skyddsjakten får bedrivas.I beslutet framgår också att sökande ansvarar för att utse personer, inklusive jaktledare, som utför skyddsjakten. Personerna ska ha jakträtt inom området.

Om vargen skjuts innan jakttiden är slut avlyser länsstyrelsen skyddsjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev