Skyddsjakt beviljas nu på en varg i Dalarna.

Skyddsjakt beviljas på en varg i Dalarna. Foto i hägn: Olle Olsson

Skyddsjakt beviljas på oskygg varg

Länsstyrelsen Dalarna beviljar skyddsjakt på en oskygg varg i Hedemora kommun.

Bakgrunden till skyddsjakten är upprepade angrepp på får och ett angrepp på hund. Dessutom har vargen visat oskygghet mot hästar samt rört sig nära hus och stall.
Att den angripna hunden befann sig på ägarens gård samt att vargen gått in i ett stall, uppvisar ett ovanligt och oskyggt beteende som bedöms som problematiskt av länsstyrelsen.

 

Uppmanades av förbundet

På torsdagen gick Jägareförbundet Dalarna och LRF ut i en gemensam skrivelse och uppmanade länsstyrelsen att skyndsamt fatta beslut om skyddsjakt.

”Våra organisationer anser att det är av vikt att de som bor och verkar i landsbygden kan utöva sin verksamhet utan att få besök av varg i sina trädgårdar och stall”, skrev Jägareförbundet och LRF i sin gemensamma uppmaning till länsstyrelsen Dalarna.

– Vi är två organisationer som tillsammans verkligen har skäl att värna landsbygden, konstaterade Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

 

Till och med 27 juni

Skyddsjakten är tillåten från och med 15 juni till och med den 27 juni. Eventuell förlängning av jakttiden sker efter särskilt beslut av länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev