Länsstyrelsen i Jämtland avslår en ansökan om skyddsjakt på tio järvar. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Skyddsjakt avslås – jämförs med omfattande licensjakt

Premium

Tåssåsens sameby har sökt skyddsjakt på tio järvar. Länsstyrelsen i Jämtland avslår samebyns ansökan av flera skäl, bland annat för att utformningen liknar licensjakt utan att kända problemområden eller individer pekas ut.

Tåssåsens sameby ligger över toleransnivån på tio procent årliga förluster till stora rovdjur, men länsstyrelsen i Jämtland menar att det inte enbart är järvarna som orsakar skador och förlust av ren. Varg, lo, björn och örn är också predatorer på ren, och inventeringarna 2018/2019 och 2019/2020 visar att järvarna har minskat i området. Dessutom har Tåssåsens sameby redan avlivat fem järvar under skyddsjakt 2020.

 

 

 

Allmän jakt

Till saken hör också att Naturvårdsverket har bedömt järvstammen som för liten för att delegera beslut om licensjakt till länsstyrelsen i Jämtland, och den nu begärda skyddsjakten liknar allt för mycket en allmän licensjakt över stora områden.

”Samebyn har i sin ansökan sökt skyddsjakt på i princip hela samebyns område, såväl åretruntmarker som vinterbetesmarker och på ett omfattande antal (10) järvar. Detta gör att jakten i sin utformning inte skulle kunna fokusera på kända problemområden för renskötseln i området utan i sin utformning skulle vara mer att likställa med en licensjakt än en skyddsjakt.”

 

Ny nivå

Jämtland har de senaste åren legat över länets beslutade miniminivå för järv på 23,5 föryngringar. I maj 2020 höjde Naturvårdsverket miniminivån till 29 föryngringar.

Under inventeringssäsongen 2018/2019 fastställdes 44,5 föryngringar i länet, varav Tåssåsens berördes av 11 föryngringar. Inventeringssäsongen 2019/2020, som av alla inblandade har benämnts som osäker med svåra spårningsförhållanden, hittades 31 föryngringar i Jämtland med 6 föryngringar på Tåssåsens marker.

 

Olika bedömningar

Samebyns egna uppgifter om att järvstammen ökar i området motsägs av inventeringssiffrorna för 2019/2020. Inventeringsresultatet som visar på en minskande järvstam ger enligt länsstyrelsen inte stöd för beslut om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev