Fyra får låg döda på åkern när vargen samtidigt jagade ett femte får rakt mot djurägaren. Efter två skrämskott lämnade vargen området. Foto: Privat

Skrämskott mot varg under angrepp

En varg angrep och dödade på tisdagsmorgonen ett antal får på en gård i södra Värmland. Fårägaren blev vittne till attacken och sköt två varningsskott för att skrämma vargen.

TEXTEN HAR UPPDATERATS. Halv sju på tisdagsmorgonen upptäckte en djurägare i norra delen av Grums kommun flera av sina får döda och skadade på en åker i anslutning till fårens beteshage. Han förstod att det förmodligen handlade om ett rovdjursangrepp, och tog med sig ett gevär för att ha möjlighet att avliva svårt skadade djur.

Under tiden som han hanterade de redan döda djuren kommer ett av hans får rusande mot traktorn och den plats där han befann sig.

 

Varg i hasorna

På 80 meters avstånd ser han hur en varg jagar fåret.

Han skjuter då ett varningsskott i marken, men varken vargen eller fåret reagerar nämnvärt på skottet.

De fortsätter i stället rakt emot honom.

Då djurägaren inte var helt säker på om han har rätt att värna sina djur och skjuta vargen utanför den inhägnade hagen valde han att skjuta ytterligare ett varningsskott i marken. Enligt Jägareförbundets jurist Ola Wälimaas tidigare tolkning är det här ändå ett klart fall där jaktförordningens paragraf 28, den så kallade Nödvärnsrätten, träder in där djurägare får skydda sina tamdjur under ett pågående angrepp.

 

Två meters avstånd

– Då är vargen två meter från honom, och det är först då som den avbryter attacken och springer bort från djurägaren, säger en eftersöksjägare som hjälp till med att samla ihop döda djur och leta efter skadade.

Det råder enligt djurägaren ingen tvekan om att det handlar om en varg.

Innan angreppet fanns det nio får i hagen. De döda djuren har hittats utanför hagen och det kan förklaras av att fåren rusat genom stängsel i panik under den pågående attacken.

Under förmiddagen hittades fyra döda får. Ett femte får blöder, men finns inte kvar på platsen. Där pågår eftersök. De övriga fåren har inte påträffats.

– Vargen hade ätit på ett av fåren som var rejält sargat, berättar eftersöksjägaren.

Länsstyrelsen har kontaktats och är på plats för att besiktiga djuren och kvalitetssäkra angreppet.

I det aktuella området finns Borgviksreviret.

 

Länsstyrelsen bekräftar

Senare under eftermiddagen påträffas ytterligare ett dött får och ett som är så svårt skadat att det avlivas. Tre får saknas fortfarande.

Länsstyrelsens besiktning bekräftar enligt vilthandläggare David Höök att det var varg som angrep fåren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev