Kulan missade räven, men dödade en häst. Dessutom fanns ett hus längre bort. Nu döms en man för skottet. Foto: Kenneth Johansson

Sköt mot räv – döms för framkallande av fara för annan

Ett missat skott mot en räv, som i stället träffade en häst blev en dyr historia för en jägare i södra Sverige. Nu döms han för framkallande av fara för annan till att betala 40 000 kronor i böter.

Hösten 2021 fick jägaren som var ute på vildsvinsjakt i stället syn på en räv. Mannen bedömde kulfånget som bra, men kulan missade räven.

I stället träffades en häst i en hage bortanför där räven ska ha varit. Skottet träffade i halsen och hästen dog.

Hus

Bakom den plats där räven befann sig fanns även ett hus, där en kvinna uppehöll sig. I domen framgår att hon hört en smäll, sett några hästar springa och en häst ligga ner. Varpå den nu dömde mannen snart kommit in i hagen.

Av den tekniska undersökningen framgår att kulan inte hade kunnat träffa kvinnan, då kulbanan var för kort och skottet inte hade kraft kvar att orsaka allvarlig skada. Om kulan däremot inte träffat hästen hade en läget varit ett annat.

Kulfång

Trots mannens påpekande om kulfånget och att skottet avlossats från en kulle i nedåtgående riktning gör tingsrätten bedömningen att kulfånget inte varit tillräckligt.

Tingsrätten anser att mannen ”måste ha förstått att han att han genom att avlossa skott, trots att han inte hade tillräckligt kulfång, utsatte personer som fanns i närheten för konkret livsfara och fara för svår kroppsskada.”

Vidare skriver tingsrätten att mannen varit grov oaktsam och att han därför ska dömas för framkallande för fara för annan, i enighet med åtalet.

Långdragen process

I likhet med domar gällande jägare anses även detta fall, av tingsrätten, haft långsam handläggning och sen lagföring, vilket rätten anser påverkar straffet.

”Det finns således skäl att sätta ner straffvärdet och tingsrätten anser att även val av påföljd ska påverkas. Tingsrätten bedömer att straffet, även med brottets allvar i beaktande, därmed kan stanna vid ett högt bötesstraff och bestämmer antalet dagsböter till 100.” skriver tingsrätten som även påpekar att straffvärdet för gärningen motsvarar 14 dagars fängelse.

Dagsböter

Mannen döms att betala böter på totalt 40 000 kronor, medan tingsrätten avslår kvinnans skadeståndsanspråk på 10 000 kronor.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev