Skarv.

Skarv. Foto: Johnny Olsson

Skarvar får skyddsjagas i Stockholms skärgård

241 skarvar får fällas på skyddsjakt i Furusundsleden i Österåkers kommun. Det har länsstyrelsen i Stockholms län beslutat. Förra sommaren fanns det cirka 30.000 skarvar i Stockholms skärgård.

Syftet med skyddsjakten är att motverka etablering av nya skarvkolonier i det aktuella området samt att minska riskerna för allvarliga skador på träd och skogsproduktion. I beslutet har hänsyn också tagits till de närboendes risk att utsättas för problem med lukt från nya skarvbosättningar, uppger länsstyrelsen.

– Skyddsjakten är ett komplement till skadeförebyggande åtgärder. Därför är det också viktigt att markägarna fortsätter att använda sådana åtgärder. Dels för att öka jaktens effekt, dels för att prova och utvärdera metoderna, säger Sara Lord, handläggare vid länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande från myndigheten.

 

Skyddsjakt till 2 maj

Sommaren 2017 uppehöll sig mellan 27.000 och 30.000 skarvar i Stockholms skärgård. Länsstyrelsen baserar siffrorna på Skärgårdsstiftelsens inventering, som bland annat visade att det då fanns 15 kända skarvkolonier och 5.789 bon (häckande par) i skärgården.

Skyddsjakten får pågå till och med den 2 maj.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev