Foto: Johnny Olsson

Skarvar får skyddsjagas i Västerbotten

200 skarvar får skyddsjagas i Västerbotten. Det har länsstyrelsen beslutat.

Bakgrunden till beslutet är att Västerbottens kustfiskare kan se en markant ökning av skarv i länets kustnära områden. Fiskarna menar att ökningen av skarv kommer att medföra stor skada på fiskbestånden i havet samt på lax- och öringsbestånden i älvarna.

Länsstyrelsen skriver i sitt skyddsjaktsbeslut att utvärderingar av tidigare utförda skyddsjakter på skarv i Västerbotten visar på bra resultat. Detta genom att skyddsjakterna förhindrat eller minskat allvarliga skador i och omkring fiskeredskap för yrkesfisket. Skyddsjakten kan också, enligt länsstyrelsen, ha en förebyggande effekt kring fiskeredskapen genom att fungera som en skrämselåtgärd i dessa områden.

 

Fyra kommuner

Skyddsjaktsbeslutet gäller för Skellefteå, Robertsfors, Umeå och Nordmalings kommuner och jakten får genomföras från och med 15 juli till och med den 31 december. Det finns dock områden där skyddsjakten inte får bedrivas och det är därför viktigt att läsa igenom länsstyrelsens beslut innan skyddsjakten drar igång.

Den som har tillstånd från länsstyrelsen att jaga på allmänt vatten får enligt länsstyrelsens beslut bedriva skyddsjakt efter skarv på allmänt vatten i de berörda skyddsjaktsområdena.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev