Skånska jägare rustar sig för vinterjakt på varg. Foto: Michael Hansson

Skåne rustar för vargjakt

Tre bekräftade vargrevir, ensamma vandrande vargar på en rad platser och farhågor om ytterligare revirbildningar. I tättbefolkade Skåne med stora tamdjurbesättningar och täta viltstammar. Jägareförbundet Skåne har dragit igång förberedelserna för licensjakt.

Representanter för jaktvårdskretsar i hela Skåne fanns på plats på Bosjökloster den 15 maj, när Jägareförbundet Skåne kallade till ett första vargjaktsmöte.

Lasse Persson, ordförande för Jägareförbundet Skåne.

– Det ska inte hänga på oss jägare när det är dags. Vi ska vara förberedda på licensjakt, säger Lars Persson, Jägareförbundets ordförande i Skåne.

Ett 50-tal personer fanns på plats för att i första hand hjälpas åt att ställa frågorna. Hur får vi till en fungerande vargjakt i ett snöfritt Skåne med, till övervägande del, små jaktmarker. Vad behöver vi lära oss och hur ska vi tänka med hundar?

Tom Espgård och David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen, hjälpte till att reda ut en hel del av juridiken kring skyddsjakt kontra licensjakt och kring bestämmelserna i jaktförordningens paragrafer 28 och 40c, som i vissa fall ger jägare rätt att skjuta bland annat rovdjur. 28:an kan ge rätten att skjuta ihjäl ett angripande rovdjur. Paragraf 40c handlar om rätten att avliva ett skadat djur.

Ingen polissak

– När det gäller paragraf 28 är det oss på länsstyrelsen ni ska kontakta – inte polisen. Vi har jour alla dagar i veckan, säger David Börjesson.

Länsstyrelsens bedömning är att vi just nu har 10–15 vuxna vargar i Skåne. Mycket talar för att det snabbt kan bli fler. I höst väntar en stor spillningsinventering.

– Den inventeringen kommer att vara väldigt viktig och när det är dags tar vi gärna emot hjälp av er jägare med insamling, säger David Börjesson.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Via länk deltog en av landets kanske mest erfarna på området – Jägareförbundet Värmlands ordförande Anders Olsson. Han har fått ägna mycken kraft åt vargen under många år.

– Vargjakten är ett nödvändigt ont för att skapa förutsättningar för den jakt som jag och många med mig brinner för. Som ett exempel: 2015 sköts 3.000 älgar i Värmland medan vargar tog

2.800, säger Anders Olsson. 

– Det är bra att Jägareförbundet är aktiva och ser till att något händer och det är ett bra initiativ av er i Skåne att i god tid förbereda er för licensjakt.

Anders Olsson gav även en hel del tips om hur man rent praktiskt med bra resultat kan jaga varg.

Viktigt att vara beredd

Än så länge finns försvinnande få eftersöksekipage med vana och träning för eftersök på stora rovdjur. En av de få fanns på plats på Bosjökloster för att berätta om utmaningarna vid den typen av insatser.

Madeleine Lilliehöök, skånsk representant i förbundsstyrelsen fanns också på plats:

– Jättebra dragning i kväll, betygsatte hon kvällens föreläsare.

Mötet på Bosjökloster var inledningen. På gång är planering av hur utbildning för vargjakt i Skåne ska läggas upp.

– Det är viktigt att vi förbereder oss väl inför att vi får licensjakt på varg här, säger Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent inom Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev