Skadade vargen på polisens bord

Polisen i Jönköpings län kan komma att ta beslut om att den skadade vargen i Gnosjötrakten ska sökas av eftersöksjägare och därefter avlivas.

När länsstyrelsen publicerade ett filmklipp på den skadade vargen väckte det stor uppmärksamhet i sociala medier. Många arga röster frågar varför inte länsstyrelsen tar beslut om att den ska avlivas.
Länsstyrelsen uppger att man inte har möjlighet till det, men säger att en jägare, eller någon annan, kan ta ett enskilt beslut med stöd av paragraf 40b i jaktförordningen om att djuret ska avlivas.
Visa av tidigare erfarenheter pågår det emellertid en diskussion i jägarkretsar, där man varnar för att avliva en varg, med risk för att få vapnen beslagtagna under en påföljande utredning om ett grovt jaktbrott har begåtts.

Speciellt med varg
Men Tommy Åkerberg, jägare och vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, tycker att sådana farhågor är obefogade.
– Gör jag bedömningen att ett djur är så skadat att det lider, och går en plågsam död till mötes, är det min plikt som jägare att förkorta djurets lidande, säger han.
Trots att det är en varg?
– Det är lite speciellt att det är en varg, en sådan ska till exempel skickas till SVA för analys. Men om den är så skadad att den lider kommer polisen inte att ifrågasätta ett beslut om avlivning, och heller inte inleda någon brottsutredning.
Tommy Åkerberg har som vakthavande befäl tagit en mängd beslut om att avliva skadade djur. Han har också arbetat med viltolyckor och eftersök och är som sagt själv jägare.
Om inget inträffar de närmsta dagarna kommer Jönköpingspolisen att ta upp den skadade Gnosjövargen till diskussion och ett beslut om att göra ett eftersök är då sannolikt.
– Eftersom det handlar om statens vilt har Polismyndigheten ett ansvar. Vi kan ta upp frågan på eget initiativ eller om det kommer en anmälan, säger Tommy Åkerberg.

Allvarligt skadad
Under tiden föreslår Tommy Åkerberg att jägare i trakterna där vargen synts till förbereder sig mentalt på hur de ska agera om de får se vargen.
– Det är bra om de som sitter ute på vildsvinsåtlarna funderar igenom situationen i förväg. Studera djuret noga. Är det så skadat att du bedömer att det lider och har svårt att klara sig, ta då beslutet att avliva det med stöd av paragraf 40 b, säger Tommy Åkerberg.
Jesper Einarsson är jaktvårdskonsulent i Jönköpings län och specialiserad på eftersök. Han har studerat länsstyrelsens film av vargen och bedömer den vara allvarligt skadad.
– Om jag gick på ett vildsvin eller en älg med den skadan skulle det inte vara något snack om saken. Jag skulle förstås som alla jägare avliva ett sådant djur omedelbart. Strävan ska alltid vara att förkorta ett djurs lidande, och det är beklagligt att det har gått så långt att man börjat skilja på djur och djur, säger Jesper Einarsson.

Hittat kadaver
Jesper Einarsson bedömer att vargen inte kommer att klara sig. Att den skulle kunna jaga ifatt ett rådjur eller slå en älg med den skadan är inte möjligt.
Att den nu ser ut att vara vid förhållandevis gott hull beror med stor sannolikhet på att den hittat kadaver och att den fått i sig mat på åtlar av olika slag. Möjligtvis kan den också jaga sork.
– Men att den ska klara sig i långa loppet tror jag inte. Dessutom ser skadan allvarlig ut, vilket rimligtvis orsakar lidande, säger Jesper Einarsson.
– Hela den här historien har blivit överdramatiserad. Det är tråkigt att det ska vara så. Att man ska avliva ett så pass skadat djur ska förstås vara självklart. Att riskera att bli misstänkt för brott när man förkortar ett djurs lidande är inte rimligt, säger Jesper Einarsson.

Film

Den skadade vargen i Jönköpings län filmades av en åtelkamera i mitten av mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev