Vid stora utbrott kan sjukdomen pasteurella påverka förvaltningen av dovhjort. Av de döda djur som påträffas är de flesta handjur. Foto: Jan Henricson

Sjukdom bland dovhjortar på fler platser

Dovhjortsjukdomen pasteurella har inte bara slagit till i Östergötland. Fynd har också gjort vid naturbruksgymnasiet Öknaskolan i Sörmland, inte långt från Jägareförbundets anläggning Öster Malma.

Anders Nilsson som är jaktvårdskonsulent i Sörmland säger att sjukdomsförloppet är mycket snabbt.
– Det verkar vara extremt aggressivt. Ibland hittas grupper av hjortar liggande döda, vilket talar för att tiden från smitta till död är mycket kort, säger han.
Anders Nilsson beskriver hur sjukdomen pasteurella verkar ha spridit sig från öster mot väster i Mellansverige. Ett större utbrott noterades mellan Örebro och Vingåker för sex–sju år sedan. Näst på tur stod dovhjortar i trakterna av Vingåker och Katrineholm och i fjol drabbades hjortstammar norr om Nyköping.

 

Klingar av år tre

Att sjukdomen nu brutit ut i Östergötland stämmer alltså med det spridningsmönster som noterats tidigare.
– Det verkar som att det är stor dödlighet år ett och två för att sjukdomen sedan klingar av år tre. På samma sätt var det i Dyrehaven i Köpenhamn när hjortarna där drabbades, säger Anders Nilsson.

Anders Nilsson är jaktvårdskonsulent i Sörmland. Foto: Martin Källberg

Med tanke på att dovhjortarna vid Öknaskolan kan sägas tillhöra samma population som drabbades av sjukdomen ifjol är inte det så överraskande.
Förruttnelsen går snabbt och de prov bestående av hjärta och lungor som tidigare skickats till SVA från Öknaområdet har inte kunnat analyseras med spårning till pasteurella.
– Men så avlivades ett sjukt djur som skickades helt. När det obducerades konstaterades sjukdomen, säger Anders Nilsson.
En märklig omständighet är att pasteurella – i varje fall gäller det större utbrott – bara har konstaterats på sensommaren och tidig höst, i augusti-september. Något som kan hänga samman med att djuren blir stressade vid långa värmeperioder, och att de därmed har nedsatt immunförsvar.

 

Flest handjur

Större utbrott kan få betydelse för dovhjortförvaltningen. Särskilt som det är en överrepresentation av handjur bland de hjortar som hittats döda.
– Därmed kan könsfördelningen i stammen påverkas, och vi uppmanar jägarna att under jakten vara observanta på den saken och anpassa avskjutningen om det behövs, säger Anders Nilsson.
Förra året gjorde sjukdomen att en större gård norr om Nyköping i princip ställde in all jakt på dovhjort.
– En viss avskjutning förekom, men de större jakterna ville man inte genomföra på grund av att man inte visste om och hur sjukdomen påverkat dovhjortarna i området, säger Anders Nilsson.

Pasteurella multocida

Sjukdomen pasteurellos yttrar sig mycket snabbt med feber, andningsproblem, skummande nossekret, följt av rörelsesvårigheter och att djuret blir liggande. Ofta ses en kraftig blodfyllnad och svullnad i huvud och svalg, ibland ner på halsen och bringan.

Bakterien Pasteurella multocida kan hos vissa djur finnas i de övre luftvägarna utan att orsaka sjukdom. Dessa djur kan fungera som symptomlösa smittbärare. Ibland, särskilt i samband med stress, kan sjukdomen bryta ut och resultera i många döda djur.

Bakterien sprids genom direktkontakt mellan djur eller via sekret som överförs via foder eller vatten. Pausteurellos är en djursjukdom och är normalt inget som smittar människor.
Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev